Ga naar de inhoud

Warmoes

Vandaag moet ik een stukje over warmoes schrijven. Moet, van mezelf, voor het eerst van mijn leven. En dat zit zo. In Gent (zie vorige blogjes) logeerden wij bij vrienden in een prachtig huis aan het Land van Waas, een compromisloos rechte straatweg. Enerzijds is er de zichtlijn op de St. Baaf, gaaf en wit in de oude stad en als je de andere kant op kijkt zie je twee eindeloze rijen huizen, in alle staten van onderhoud/verwaarlozing. Verfijnde art deco naast bruut utilitair beton. Notabelen wonen er naast sjacheraars, ritselaars en marginalen. Waar voert die weg heen? wilde ik direct weten, ongedurig als ik soms kan zijn.

De volgende dag (en nu komt die warmoes) kreeg ik het antwoord toen we mee mochten naar ‘het land’. Niet ‘het Land van Waas’ (dat verwijst naar de hele streek), maar een lap grond vlak buiten de bebouwde kom waar een boer abonnementen aanbood voor zelfplukkers en stadsoogsters. Het was er paradijselijk. Toekijkende paarden, herfstbloemen (prikneuzen!), en een breed assortiment eetbaars, van ajuin tot zarmoes (nee, dat is nou jammer), warmoes.

Ik meende te weten (van de Haarlemse Warmoesstraat) dat warmoes een verzamelnaam was voor groente (etymologie ‘warm’ en ‘moes’). Dat klopt, met dien verstande dat het ook de soortnaam is voor ‘snijbiet’. ‘Lekker, rabarber!’ riep ik uit met het enthousiasme van de stadsmens die al te gretig wil delen in het volle agrarische leven. Een begrijpelijke vergissing overigens, want warmoes heeft rode stelen, die eruitzien of ze van binnenuit met neon verlicht worden.

.

warmoes2

.

‘s Avonds zat de warmoes verwerkt in een smakelijk gerecht, maar het best komt hij toch tot zijn recht op het veld.

.

warmoestuim

.

Was ik Guido Gezelle maar, dan had ik een gedicht kunnen schrijven.

O krinklend winklend wermoesbled
met uw peers-rooie bloezeken aan,
wat zien ik toch geren uw kropke flink
al wuivend in het Waasland staan!

.

snijbiet2

.

Warmoeskleurig  P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

2 reacties op “Warmoes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *