Ga naar de inhoud

AU-Eeuw

Goed, we hebben er een nationale twistappel bij, tot de glans er weer af is. De term Gouden Eeuw is in de ban gedaan door het Amsterdam Museum. De reden is het (nieuwe?) besef dat uitbuiting (verwerpelijk) en slavernij (slecht) aan de basis stonden van de 17e eeuwse welvaart. Dus het was niet alles goud wat…

Een 24-karaats geschenk aan de opiniemakers, deze beslissing. In het HD stort Hugo Schneider zelf zich met de ware VOC-bloeddorst op ‘het rijtje overgevoelige lieden’ van het museum, ‘dat de oorsprong van de Nederlandse cultuur en identiteit ontkent’. Hij laat Zwarte Piet opdraven. Ook J.P. Coen en aanverwante zeehelden varen langs met hun zilvervloten.

Mag het RaDa, in een wanhopige en waarschijnlijk vergeefse poging het voorspelbare gekrakeel, gehakketak en gejijbak de kop in te drukken een compromis voorstellen? In het periodiek systeem wordt goud aangeduid met AU (Aurum). De benaming ‘AU Eeuw’ behoudt het element goud en introduceert de pijn van onderdrukten en kansarmen.

Is er kans dat beide partijen ermee kunnen leven? Ik vermoed van niet, al was het alleen maar omdat het niet lekker bekt.

.

goudkift

.

Vorige week was ik bij de erg aardige tentoonstelling Orenmens, over De Kift en in het bijzonder Wim ter Weele. Panelen met zijn werk waren bevestigd op slordig opgeplakt, rimpelig behang. Op zichzelf gaf dat ook een artistiek effect. Ik heb het (speciaal voor deze Au-gelegenheid) verguld. Zou zo kunnen dienen als illustratie van een (door mij te schrijven) fantasy-boek.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

3 reacties op “AU-Eeuw”

 1. Haha!

  Kleine correctievoorstel: bij elementen wordt enkel de eerste letter kapitaal geschreven. Dus Ag, Pb, Fe en Au.
  Maar de “Au-eeuw”.
  Ik ben voor 😉

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Fedde: Ja, je hebt gelijk, het was meer een typografische keus (beetje dwingender). Ik denk dat ik het zo laat, al was het maar omdat alle abonnees vreemd genoeg een bericht krijgen als ik iets na lange tijd nog verander.

 3. Julia Henneman

  Briljant, Marius.
  Als dit niet van lood GOUD maken is …
  Ik ga em verspreiden.
  Ook heel leuk dat het je gelukt is die avond met dat Gouden Randje zo in beeld te brengen.
  Je wordt een steeds grotere TOVENAAR !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *