Ga naar de inhoud

Zeesnippen

We hadden al plevierplezier beleefd op onze wandeling naar de pier van IJmuiden (geweldig, die rappe dribbelaartjes!), maar dit was nieuw voor mij langs de vloedlijn. Snippen!

.

snip4

.

snip5

.

Vier snippen deden of het de gewoonste zaak van de wereld was dat ze daar foerageerden, waarbij de lange snavels met hoge frequentie in de zeebodem drilden, als de naald van een naaimachine. Ze hielden elkaar voortdurend in de smiezen. Was het een gezinnetje? Waren het twee echtparen (de watersnip is monogaam)? Ze zagen er ontstrest uit, alsof een dagje naar het strand voor hen net zo’n aangenaam uitje was als voor mij.

,

snip7

.

Ik heb de snip nog even gegoogled: het bankbiljet en de Zalm-snip, ja. En ‘snipverkouden’ (altijd gedacht dat dat een onomatopee was van neusophalers). Trekvogel. En de onvermijdelijke depri-info: tijdens mijn leven is het aantal snippen in Nederland met 75% afgenomen. Nou ja, des te blijer dan maar met dit viertal, een geschenk uit… ahum… de hemel.

.

snip9

.

P.S. De populaties nemen af, maar voor mij was het een goed weidevogeljaar: we hadden immers ook al de grutto’s op Marken.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

4 reacties op “Zeesnippen”

  1. Je kennis van vogelsoorten laat nog wat te wensen over, Marius. Op je foto’s zien we geen snippen, maar Rosse Grutto’s. Voor die vogels is zout water en de kust de normale biotoop.
    Dat neemt niet weg dat het, op een willekeurig wandelstrand, een niet alledaagse waarneming is. Wel verklaarbaar, want op dit moment (half september) is de vogeltrek flink op stoom. Mogelijk zijn de vogels die je gezien hebt over een paar weken ergens aan de Afrikaanse westkust.

    De plevieren, waarover je ook rept en die je beschrijft als “rappe dribbelaartjes” waren waarschijnlijk Drieteenstrandlopers.

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Hans Valk: Ik ben nooit verbaasd als ik zelf iets fout heb – zeker niet als het om vogels gaat. Verbaasd ben ik wel over de kennis van anderen – ik had van de rosse grutto zelfs nog nooit gehoord. Dank voor de correctie! (Oplichters hadden mij destijds zo een vals bankbiljet met een rosse grutto kunnen geven.)

  3. Beste Jan: Dank, wat een service! Je reactie verschijnt wat laat – dat komt door een instelling die reacties met meer dan één link tegenhoudt uit angst voor spam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *