Ga naar de inhoud

Politieverordening?

Vanochtend dronk ik mijn koffie voor de verandering in de lobby van een Haarlems hotel (ik heb mijn nieuwe stekje nog niet helemaal gevonden). De ontbijttafels waren al afgeruimd, twee zakenlieden voerden een zeer negeerbaar gesprek. Het was kwart voor elf.

Een non-comformistisch geklede man kwam binnen. Zestig jaar? Zeventig? Baret, slobberige katoenen broek. Niet vies en verwaarloosd, keurig accent. Hij informeerde op gedempte toon bij de hotelmedewerker of ze al open waren. “Een whisky’tje graag dan.”

De jongen liet hem weten dat ze voor twaalven niet schonken. Het speet hem, maar… De man ontstak in woede en ontdempte zijn stem: “Wat IS dit, een nieuwe algemene politieverordening?”

Je moet het maar paraat hebben. Of had hij bij een ander adres ook al ingezet? Die jongen liet zich allerminst van zijn stuk brengen. “Het is een keuze die het hotel heeft gemaakt, meneer.” Breng daar maar eens iets tegen in. De man sputterde nog wat, zonder veel overtuiging. Hij was al op weg naar de uitgang.

Ik begreep het beleid van het hotel wel. Anderzijds, ik wil toch ook niet in een stad wonen waar een beschaafde, solitaire man die door omstandigheden die alleen hem aangaan om half elf des ochtends intens verlangt naar een glas sterke drank, alleen terecht kan op een bankje in het Kenaupark, met een heupflacon tussen de zwervers. Dat noem ik geen stad. Wat vinden jullie er nou van, als volwassenen onder elkaar?

.

wilgen

.De wilgen bij het Kennemerplein

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

2 reacties op “Politieverordening?”

 1. Regels regels regels regels. Niet om een reden maar om een klok. Ga eens naar café Marktzicht. Daar krijg je vanaf opening, ik dacht 7 uur, de drank die je toe komt.

 2. Wordt er eens uitdrukkelijk naar mijn mening gevraagd; heb ik er geen!

  Na enig nadenken kom ik tot het volgende: het zal de tijdgeest zijn.
  Inmiddels lijkt de consensus te zijn dat alcohol drinken hoe dan ook slecht is. Drinken van alcohol moet worden beperkt. Zo’n hotel geeft daar dan op deze manier gevolg aan.

  Het kan ook een gevolg zijn van opgebouwde ervaring. Misschien wil men de jongens die daadwerkelijk alcoholist zijn, en die vanaf het moment dat ze wakker zijn het alcoholpercentage op peil moeten houden, niet binnen hebben. Dan moet je een streep trekken en iedereen die ‘s ochtends al om alcohol vraagt dat weigeren. Of het nu echt om een alcoholist gaat of niet. Dat kan en dat mag. Je bepaalt als horeca-ondernemer zelf wat je in je zaak toelaatbaar vindt.
  En zoals Max zegt: wie ‘s morgens al een shot nodig heeft, vindt wel een etablissement dat hem wel bedient. Kortom: er geen probleem.

  Ja, als ik m’n best doe komt er uiteindelijk toch altijd wel iets dat op een mening lijkt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *