Ga naar de inhoud

Leeszaal

,

evawijers

.

Bovenstaande muurschildering van Eva Wijers kiekte ik in een knus hoekje van de Rotterdamse Leeszaal, waar de huisdichteres optrad met de Vorlesebühne. De Leeszaal is als zo’n minibiebje in voortuinen, maar dan sterk vergroot. Gratis afhalen, gratis deponeren. Daar aan het Rijnhoutplein worden wekelijks 1000 boeken gebracht en 700 meegenomen.

De Leeszaal is behalve drempelloze bibliotheek ook ontmoetingsplaats, vergaderruimte en (voor sommige bezoekers, niet alleen voor de boeken) een tweede huiskamer. Het assortiment was heel behoorlijk – het is niet zo dat ze alles maar neerplempen (en ze komen in hevige gewetensnood na de Boekenweek, als de literaire ‘geschenken’ met dozijnen tegelijk worden doorgeschonken).

Ik griste een exemplaar mee van Italo Calvino’s postuum verschenen Waaom zou je de klassieken lezen. En als er één boek aan leesbevordering doet is dit het wel. Onderhoudend, geleerd en achteloos scherpzinnig voert Calvino je mee van Xenophon, Plinius en Ovidius tot – het eindpunt van zijn tijdreis – Pavese, Hemingway en Borges. Voorlopig hoef ik geen reading drought te vrezen, ‘nieuwe’ ideeën genoeg.

En wat die Leeszaal betreft, als er in Haarlem centrum zo’n plek was, zou ik er regelmatig te vinden zijn.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

1 reactie op “Leeszaal”

  1. Robert Noorlander

    Die Leeszaal vind ik ook geweldig!
    Het was een wegbezuinigde buurtbibliotheek, en een stel buurtidealisten wilden het met vrijwilligers open houden. Maar dat mocht niet – ze hadden geen bieb-diploma’s of zo. Maar zoals nu mag het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *