Ga naar de inhoud

Vol gas!

Enige jalousie de métier kon ik niet onderdrukken toen ik vanochtend de voorpagina van de Telegraaf zag! Wat heerlijk moet het zijn om met de hele redactie één strak gecoördineerd offensief in te  zetten – in dit geval tegen de 100 kilometermaatregel! Met één gewetenloze vijand: Greta Thunberg in schaapskleren, oftewel Mark Rutte.

Van een RaDa-stukje – jullie kennen die stukjes – wordt iedere letter, ieder leesteken met ziekelijke precisie gewikt en vervolgens gewogen. Ik schrijf zoals een gewetensvolle apotheker zijn ingrediënten mengt: een paar milligram neutrale, droge content, drie pipetdruppeltjes zuur, een afgestreken maatlepeltje vanille-extract en voor de spijsvertering vijzel ik er een mespuntje humorine doorheen. Zo werk ik hier al bijna 15 jaar aan de geestelijke volksgezondheid.

.

volgas3

.

Toch, wat had ik deze week graag meegedraaid bij de Telegraaf, terwijl het krijgsgeroffel machtig aanzwol en de kanonnen in stelling werden gebracht. Je kunt alleen maar bewondering hebben voor koppen als ‘VVD slaat linksaf’, ‘Imago vroempartij aan diggelen’, ‘Stikstofspook’, ‘De burger wacht nog veel meer’,  ‘Heilige koe geofferd’ en (een citaat van een forens die als ze hem niet tegenhouden binnenkort met 130 het Hollands Diep inrijdt): ‘Met 100 is zo’n weg gewoon eindeloos.’

De RaDa-reda is vooral benieuwd wat er na het ingaan van de maatregel  gebeurt om 19.00 uur precies en alle gedupeerden nationwide binnen vier seconden accelereren van 100 (de hel) naar 130 (de hemel).

Mag ik voorzichtig afsluiten met een verzameling zoals ik die graag zie? Onpretentieus, onpoenig en tijdloos? Gezien in een prachtig oud huis in de binnenstad. Ik weet niet of het eierdopje een bedreigde soort is, maar stel dat het zo is, hoop ik dat de Telegraaf snel groot alarm slaat. (Haal de dop uit het slop / Dop of flop? / Laat het ei niet in zijn hempie staan! / Om met die knop, kom op voor de dop! – red vaderlands cultureel erfgoed!)

.

doppies

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook

3 reacties op “Vol gas!”

  1. Toch ben ik van mening dat wij gewone burgers steeds verder ingesponnen raken in een web van al-te-rationele maatregelen. Zo ben ik ervan overtuigd dat gezichtsherkenning a la China ook hier een grote vlucht gaat nemen. De ratio zegt namelijk dat dit gerechtvaardigd is als wapen tegen crimineel of asociaal gedrag. Ik heb het gevoel dat alleen een hedonistische toplaag zich weet te onttrekken aan dit big brother-armageddon dat we invoeren maar zelf niet eens zullen onderkennen. Laten we vooral veel camera’s en leuzes langs de snelwegen zetten: “10 km te hard is 10 woningen minder!”

  2. Julia Henneman

    Ik sluit me bij de vorige spreker aan. Stamel nog wel even :
    … meer… MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *