Ga naar de inhoud

Haarlemjubel

Het zijn jubel- en juichdagen voor de stad, daarmee zeg ik toch niet teveel, beste Haarlemmers van Delftwijk tot Meerwijk? Ga maar na: we vieren 774 jaar stadsrechten en de festiviteiten gaan met meer taart, vlagvertoon en fanfare gepaard dan voorheen gebruikelijk.

Ter verhoging van de feestvreugde fabriceerde edelsmid Wim Groenhart (die in 2009 de huisdichteres/stadsdichteres na haar inauguratie al een prachtige door hem vervaardigde gouden broche opspeldde) voor Muggenmeester Wienen een replica van de in 2011 ontvreemde en nooit herkregen ambtsketen (zie Haarlem ontketend). Hulde! Hulde!! Hulde!!!

Ook de zeer onderhoudende bijeenkomst ter ere van Godfried Bomans, gisteren in de Kennemer Boekhandel had vanzelfsprekend een Bavo-hoog Haarlem-gehalte.

Twee dagen eerder kocht ik er trouwens al Anja van Zalinges Zesduizend jaar Haarlem, 300 toegankelijk geschreven pagina’s over archeologische opgravingen hier ter stede. Prachtig uitgegeven en het kost maar €27. Alles staat erin, van de eerste vuistbijl tot vondsten van 16e-eeuws glaswerk: stronkbekers, noppenbekers, molbekers, spechten, roemers en berkemeiers. Proost! Op dat prachtige boek!! Op onze oude, dorstige stad!!!

En tot overmaat van vreugde telt Haarlem deze week liefst drie Costers die de stad triomfantelijk hun A voorhouden: Grote Lou op de Markt, kleine Lou op het Prinsenhof bij het Stedelijk Gym (foto links) en Nieuwe Lou bij het NH-Archief, waar een tentoonstelling is gewijd aan drukkersfamilie Enschedé. Nou ja, nieuw… hij stond ooit op het bedrijfsterrein.

.

Costerstwee

.

Die tentoonstelling vond ik erg de moeite waard. Een aanrader voor iedereen die weleens aan een Nederlandse postzegel heeft gelikt of van knisperig papiergeld houdt. Ook de vignetten zijn een lust voor het oog. Meer dan 300 jaar vakmanschap + meesterschap aan de vergetelheid ontrukt, gaat dat zien!

.

poen

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook

2 reacties op “Haarlemjubel”

  1. Ach, ons schitterende Nederlandse geld… De Vuurtoren, de Zonnebloem. Het Blauwe Tientje. Het Groene Vijfje… Won’t you tell me, where have all the good times gone?

  2. Je kunt er om treuren, maar de kunstwerkjes van het papiergeld hebben de langste tijd gehad. Wat munten en een plastic kaartje is nu al voldoende, gemakkelijker en hygiënischer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *