Is er al een monografie over de artist’s impression als kunstgenre? Naast het stilleven, de portretschildering en het naakt? Ik vroeg het me weer af toen ik in het HD het ontwerp zag voor het Koepel-terrein.
Nu Panopticon de financiering rond lijkt te hebben, komt de verwezenlijking van de plannen van architectenbureau Faro op het voormalige gevangenisterrein rap dichterbij – wat zeg ik, in september 2021 zou University College de eerste colleges al willen geven op de nieuwe campus. Dat klinkt on-Haarlems snel…
Ik heb me niet vastgebeten in de materie, maar wat ik erover lees maakt het moeilijk de ware geestdrift te voelen. Behalve de ‘University’ komen er een filmhuis, ‘voorzieningen’ (= horeca?), 250 studenteneenheden, 100 woningen (sociale huur), een hotel en een ondergrondse parkeergarage. Mag het een onsje minder, denk je dan als leek, ongeschoold in haute finance en projectontwikkeling.
.
.
De architecten van FARO hebben er vast een fijne uitdaging in gezien. De website maakt gewag van ‘materiaalknipogen’ en ‘oranje accentstenen’ en ook aan het minimumaantal zichtlijnen is ongetwijfeld voldaan. Citaat: De maaiveldinrichting zet het stedelijk tapijt van de Haarlemse binnenstad door naar binnen en kent op strategische plekken fraaie (groene) verbijzonderingen.
Gisteren liep ik langs de Papentorenvest en de Harmenjansweg en fotografeerde de huidige situatie. Tapijt of geen tapijt, het Beloofde Land voor flaneurs is het daar nooit geweest.
.
.
En nu de artist’s impression. Laat die toekomstvisie even rustig op je inwerken.
.
.
Ik raakte vooral opgetogen door de lichtgrijze omgeving (zonder ‘groene verbijzonderingen’). Een geniale vondst! Mij doet de campus denken aan sci-fi tekeningen waarop aardbewoners een kolonie willen stichten op een steriele planeet een paar triljoen lichtjaar verderop. Die bruinrode prefab gebouwen uit de GAMMA hebben ze in hun ruimtevaartuig meegenomen en … over twee jaar starten de colleges!
Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook
binnen de architectuuropleidingen is AI inclusief de lyrische beschrijvingen een specialisatie
Ik heb de website van de ontwikkelaar niet bezocht en baseer me puur op je verhaal en het plaatje dat je laat zien. Ik begrijp dat het gaat om hergebruik (van de koepelgevangenis) en herinrichting van het omringende terrein met nieuwbouw en groenvoorzieningen.
Wat ik een beetje vreemd vind in je commentaar is de frase “mag het een onsje minder”, met daarbij als contrast de constatering “het beloofde land voor flaneurs is het daar nooit geweest”.
Als het programma zelfs 100 sociale huurwoningen en een filmhuis omvat en daarnaast een soort campus-achtig karakter heeft met horeca, een University College en een hotel, dan denk ik, oppervlakkige ziel die ben: het kan er alleen maar op vooruit gaan. Sociale huurwoningen op een dergelijke locatie, grenzend aan de binnenstad, kom daar in het huidige tijdsgewricht nog eens om.
Dat je de artists-impression kwalificeert als een aardbewonerskolonie op een anderzijds steriele planeet is een leuke vondst, maar die vreemde weerzin tegen elke verandering in de stad die je soms tentoonspreidt, waar komt dat toch steeds vandaan?
Ik schrijf al 4 stukjes per week. Daarnaast mijn eigen psychoanalyse doen is wel wat veel gevraagd..
En ‘vreemd’? Als ze een lelijke plek veranderen, dan liever in iets mooiers.
Ik wantrouw iedere architect met dergelijk taalgebruik.
Ik had de artist’s impression al eerder bekeken en wat opvalt bij dit soort toekomstbeelden is dat er niemand een BMI van meer dan 22 heeft. Niemand is ouder dan 40, er niet meer dan, inderdaad één gekleurde medemens is aanwezig.
Daarbij schijnt altijd de zon, is de natuur in opperste beste stemming, en ontbreekt er ook maar één fiets bij een een complex met 250 studentenwoningen. Voor dit soort impressies hebben we tegenwoordig een prima Engelstalig woord; deepfake!
@Marius: het lijkt erop dat je jezelf in je persoonlijkheid aangetast voelt door mijn gebruik van het woord “vreemd”. Waarvoor mijn excuses.
Aan de andere kant; is dat een reden om meteen over psychoanalyse te beginnen? Ik zie slechts een tegenstelling tussen twee uitspraken. Men doet een poging om een stadsdeel dat niet bepaald aantrekkelijk was (dat maak ik op je eigen kwalificatie) nieuw leven in te blazen en dan is je eerste reactie: “mag het een onsje minder?”.
En ja, iets mooiers? Het blijft altijd een kwestie van smaak. Van een afstandje gezien vind ik de schaal goed. Die koepel (waarschijnlijk inmiddels een monument) blijft het beeld beheersen. De rest van de bebouwing groepeert zich daar relatief bescheiden omheen. Die appartementenblokjes hadden voor het mooi misschien een laag minder moeten hebben ten opzichte van de koepel, maar op zichzelf gezien hadden ze dan minder mooie proporties gehad.
En misschien was die 4e laag wel nodig om die sociale huurwoningen te kunnen betalen?
@Hans Valk: Het is meer je frase ‘tegen elke verandering’; zo conservatief ben ik hopelijk niet. En het is juist ‘het onsje meer’ (die 4e laag of de bioscoop) dat het verschil maakt tussen een wijk waar je je pas versnelt of vertraagt. En verder geen ‘hard feelings’ wat mij betreft.