Ga naar de inhoud

Toeristen turven

Kwestie van focussen, maar toen ik (nog 100% cafeïnevrij) door de regiopagina’s van het HD swipete/zwiepte, las ik de kop ‘Twintig senioren meten aantal bezoekers in Haarlem’.

Ik was direct enthousiast. ja, geef die oudjes een maatschappelijke taak. zet ze op parkbankjes en terrassen en laat ze toeristen turven, zoals vrijwilligers dat nu al doen bij de vogelteldag. Ontspannen je pensioen indexeren en de eenzaamheid verzachten door aan voorbijgangers te vragen: ‘U bent zeker niet van hier?’ ‘Gaat u ook nog naar musea?’

Helaas, de werkelijkheid is weer eens prozaïscher. Er stond niet ‘senioren’ maar ‘sensoren’. Ze worden in 2020 geplaatst door artificieel intelligente mensen van bureau RMC, dat ‘een deel van de wifi-signalen van mobiele telefoons en tablets’ onderschept (het zogenaamde MAC-adres). Als ik dus met mijn unieke MAC-adres (bijvoorbeeld 00:0B:7E:D1:11:C6) dag in dag uit rondjes om de Bavo loop, concluderen ze na zes maanden dat ik geen toerist ben. Maar het blijft een weinig verfijnd instrument, want iemands herkomst (Oostenrijk of Oisterwijk) verraden de sensoren niet. RaDa-gokje: twintig senioren zouden tegen een geringe vergoeding minstens zulke nuttige informatie leveren als je ze elke week met hun scoreformulier uitnodigt op het stadhuis, met koffie en appeltaart.

.

aaalscholvers

.

Een geheim experiment van de gemeente Haarlem waarbij in de omgeving van het Dolhuys aalscholvers werden getraind om toeristen te herkennen is gestaakt.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook

5 reacties op “Toeristen turven”

 1. Nou ja! Hier precies dezelfde ervaring. Ik las ook senioren en ik had zelfs de eerste kop al op.
  Laatst zag ik vier jonge Chinezen druk fotograferend door Haarlem Zuid lopen. Hun aandacht ging vooral uit naar huizen met torentjes. Er stonden geen bordjes Te Koop voor, dus het waren waarschijnlijk geen expats op huizenjacht, maar denkelijk toeristen. Realiseerde me trouwens toen dat voor Aziatische bezoekers, die voor het merendeel in torenflats wonen, dit soort eind 19de eeuwse buurten net zo exotisch en sprookjesachtig zijn als onze oude binnenstad. Idee voor de VVV in het kader van de toeristenspreiding?

 2. We zouden toch niet met duizenden oudere HD-lezers hetzelfde senioren-/sensorenmomentje hebben gehad?!? (Twee is al gek genoeg)

 3. Zou ik dit ook hebben gehad als sensoren in een kop van NRC of Volkskrant had gestaan, vroeg ik me vanochtend af. Senioren is een beetje een Haarlems Dagblad-woord.

 4. De smartphone is het definitieve einde van onze privacy. Zo ligt het wel natuurlijk. Verder fraaie Japanse afbeelding – die aalscholvers in de boom.

 5. nicole schouten

  Met een twintigtal andere vrijwilligers fungeer ik al enige jaren als suppoost in de Hoofdwacht op de Grote Markt. We maken regelmatig praatjes met onze bezoekers en zouden eenvoudig het werk van die sensoren kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat we het als volbloed mensen beter doen dan die sensoren . Van Nederlanders willen we altijd weten waar ze vandaan komen, want zijn ze Haarlemmer (of niet) dan proberen we ze lid te maken van de vereniging Historisch Haerlem.

  En wij leggen geen privacy-gevoelige informatie vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *