Ga naar de inhoud

Rioolpers

Mag de RaDa-reda (in zijn berichtgeving altijd zuiver en helder als Spa Reine) één dagje riooljournalistiek bedrijven?

Een verheugend bericht gisteren in het HD: de afgelopen drie jaar is het Haarlemse riool op 50.000 plaatsen versterkt of hersteld, waarmee het onderhoudsproject is voltooid. Juicht allen! / Snuift allen!

De technische bijzonderheden intrigeren mij. Waar lekkages of scheuren zijn geconstateerd, wordt een kunststof ‘kous’ ingebracht, die wordt gevuld met warm water of hete lucht, zodat hij zich tegen de binnenwand van het betonnen riool aandrukt en uithardt. Klus geklaard!

Maar 50.000 reparaties? Als Haarlem 500 km riool had zou dat betekenen dat er om de 10 meter een lek zat. Is er een rioolrat/-kenner in de zaal? Een die de totale lengte van het stelsel kent? Leuke quizvraag! Zoiets als de totale lengte van alle Haarlemse straten en dan maal twee? Ik zou gokken op 2000 km. Overigens ging het niet om het zogenaamde ‘diepriool’, meldt het artikel; dat zijn de joekels van buizen met een doorsnede van anderhalve meter, die drie tot zes meter diep liggen. Die krijgen de komende jaren nieuwe steunkousen.

En omdat je niet alles moet geloven wat ze in de krant zetten, voerde ik zelf ook een flitsende camera-inspectie uit. Het riool hier in de straat ligt er prima bij, wees mijn steekproef bij twee putten uit. Zonder kousen, helaas, dat was een kleine tegenvaller.

.

riool1

.

riool2

.

Nog wat frisse lucht: vanmiddag liepen we op de Boulevard bij Zandvoort, daar waar sinds juni 2019 de reeks sculpturen van Marlène Sjerps staat. Erg mooi!

.

Marlènesjerps

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook

3 reacties op “Rioolpers”

  1. Advies: wend je tot Simon Stokvis (acteur Sjoerd Pleijsier). Hij was in de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’ (jawel, die met Gerard Cox) de ‘rioloog’ oftewel ‘faecaliënspecialist’ – hoofdredacteur van ‘De Bruine Rotterdammer’.

  2. Toen ik lang geleden in de politiek zat leerde ik dat je als politieke partij in je programma geen furore maakt met vernieuwing van riolering onderhoud van kades en bruggen en meer van dat soort werk. Maar het moet wel gedaan worden want het is belangrijk genoeg.

  3. Marius (RaDa-reda)

    @Nicole: ik kan me daar van alles bij voorstellen, ja.

    Alleen wacht ik nog op het verlossende woord: wat is de lengte van het Haarlemse riool?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *