Ga naar de inhoud

Containerkunst

Ik had zelf nooit een zeecontainer gekocht voor onze overtollige kunst, dus even gekeken bij de vakhandel. Voor €2100 heb je een tweedehandsje met (volgens de leverancier, haha) ‘een zee van ruimte’. Dan hebben we het over 20ft = voet = 6 meter.

Volgens de ‘winkelmandopties’ van een andere leverancier heb je die dan na vier werkdagen in huis (bij wijze van spreken) en dan kan je er naar wens oude schilderijen en andere ontoonbare museummeuk in stouwen. Of deponeren, het is maar hoe je het noemt.

Het Frans Hals Museum heeft niet één maar 57 zeecontainers, bevattende 2100 schilderijen, etsen, keramiek en boeken. Raadslid Louise van Zetten, wier kunsthonger dermate groot is dat zij die niet met de reguliere collectie kan stillen, heeft nu verzocht de depots te mogen bezoeken.

Nee, de ware reden is dat zij gerede twijfel heeft over de klimaatbeheersing in de depots. Het stond vanochtend op de voorpagina van het HD in een leerzaam artikel. Het FH bezit in totaal 20.000 kunstwerken, die worden onderverdeeld in vier categorieën. D betekent dat ze mogen worden verkocht en in de C-containers zitten bijvoorbeeld Verwey’s en en Zwaanswijken die het daglicht niet mogen zien. Dat zijn er zo’n 700. Overigens schijnt ook het depot in het museum zelf veel te wensen over te laten.

Raar RaDa-ideetje: als de gemeente nou een beetje doorpakt met de verwerving van Hudson’s Bay, kunnen ze aan het Verwulft behalve een bibliotheek een tentoonstellingsruimte maken van zes verdiepingen. Vast niet ideaal, maar de Canadese klimaatbeheersing zal het nog wel doen en in de huidige situatie verloederen zowel het warenhuis als de kunst.

.

hudson'sbay1

.

hudson's bay1

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (tot maart nog) op Facebook

7 reacties op “Containerkunst”

  1. Ooit kocht ik er twee, twee x zo groot; 40-voeters dus, voor beduidend minder geld; beide voor 2100, dus 4x goedkoper. Ze hielpen mij Kikkerland te verlaten en mij tropisch te vestigen. We maakten er een appartement en een schuur van en overkapte het geheel met een dak van 14 x 18 meter. Jammer dat ik een onhandige kluns ben met dit medium anders had ik, trots op een andere handigheid, hier er een foto van geplaatst.

  2. Ik vrees dat de huur het obstakel gaat zijn. In principe biedt dat idee (dependances van musea in leegstaande winkelpanden) veel mogelijkheden. En wegkwijnende kunst is een drama, vanzelfsprekend. Veel te vochtig in die containers. Dus doe uw best, mevrouw Van Zetten. En te vrezen valt dat… alle musea in Nederland dit probleem kennen? Schimmelende kunst in containers? Nee toch?

  3. Je noemt Verwey. Hier in Dordt loopt momenteel een tentoonstelling getiteld “Kees Verwey en zijn idolen”. Voor wij die expositie gingen bekijken verwarde ik Kees Verweij met Kees van Dongen. In het museum werd de vergissing snel genoeg duidelijk, maar ik was toch aangenaam verrast.
    Kees Verwey mag dan, in tegenstelling tot die andere Kees, slechts wereldberoemd zijn in Nederland; zijn werk opslaan in een (buiten staande?) zeecontainer is wat mij betreft een vorm van cultuur-barbarisme. Doe even een handtekeningenactie en laat mevrouw Van Zetten daarmee aan bel trekken bij museum en gemeente.

  4. nicole schouten

    toen ik jaren geleden voor een tentoonstelling in de Hoofdwacht vroeg of ik iets mocht lenen uit het depot van het Frans Hals kreeg ik als antwoord dat ik bepaalde stukken niet kreeg omdat het te duur was om Gend en Loos in te huren om de containers te openen. Het ging trouwens niet om schilderijen, ze hebben allerlei oude dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *