Ga naar de inhoud

Ex-Olifant

Van een Olifant een dode Mug maken? Het Haarlems Dagblad is bedreven in het omgekeerde, zoveel was al bekend. Maar wat nu?!? Ze heffen – na 25 jaar – hun eigen Haarlemse Cultuurprijs op. De Olifant is niet meer.

Stoppen op het hoogtepunt, zo wordt het geframed, bij monde van hoofdredacteur Hugo Schneider. “De overweging om te stoppen is dat Haarlem en omgeving zich ook op andere terreinen dan alleen kunst en cultuur onderscheidt. Denk aan het bedrijfsleven en sport.”

[Denk aan rioleringswerken, massagesalons, bomenkap, hengelen in de Mooie Nel, spijkers op laag water zoeken, granaatdroppen, Bokbier-manifestaties, afval scheiden – ja er gebeurt van alles tussen Delftwijk en Meerwijk, RaDa-reda]

Armetieriger hoor je een onderbouwing van een besluit zelden. Hoe dan ook, Boudewijn de Groot, Igone de Jongh, Erik van Muiswinkel en Steef de Jong krijgen geen opvolger.

Iets anders: in de NRC-bijlage ‘Leven’ (lifestyle) gaat het onder meer over kombucha en andere fermentatieproducten. Help, we zijn hip! Wij hebben hier thuis zowel zeer vitale waterkefir als een ‘scoby’ (voor kombucha), die meer wordt vertroeteld dan menig schoothondje. Hij ziet er onappetijtelijk uit, maar de huisdichteres brouwt er een fris en (even wennen, maar toch) genietbaar drankje van.

Ja, scoby! Staat voor ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’. “Weet je”, hield ik de stemming er in, “die Olifant zul je dus niet meer winnen met je literaire oeuvre. Maar dit valt onder ‘andere terreinen’. Ik geef je een goede kans voor die nieuwe prijs. Ik nomineer je voor je gistcultuur.”

.

kefkom

.

Kefir links, kombucha rechts

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (tot maart nog) op Facebook

2 reacties op “Ex-Olifant”

  1. Geen Olifant meer? Jeetje! Ben ik even blij dat ik een van de eerste was! In 1998!

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Suzanne: als ze ECHT op hu hoogtepunt hadden willen stoppen, had het toen moeten gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *