Ga naar de inhoud

Adem inhouden?

Het nieuwe corona-virus nadert Haarlem, daaraan hoeven we niet te twijfelen. Ik schrijf dit stukje niettemin zonder mondkapje, want als eenpersoons hoofdredactie leef je permanent in quarantaine.

Niet slangen maar vleermuizen lijken nu de gastheren van het coronavirus en het helpt niet dat de Chinezen een veel bredere smaak hebben dan blijkt uit de menukaart van je lokale Lange Muur of Tong Ah. Op hun markten worden veel wilde dieren verhandeld, zoals de civetkat, die hielp SARS te verspreiden.

Het RaDa dook (onverschrokken, nog steeds zonder mondkapje) de virosphere in en opende een recent nummer van New Scientist. Een virus is eigenlijk alleen een genetische code, die zich pas repliceert in een geschikte leefomgeving / bij de juiste gastheer. En het onderzoek staat in de kinderschoenen. We weten praktisch niets!

In de afgelopen vijf jaar is het aantal bekende soorten vertwintigvoudigd (de teller staat op 195.000). Ze reizen (bijvoorbeeld op stofdeeltjes) door het luchtruim. Op elke vierkante meter landen dagelijks 800.000.000 virussen. Gelukkig, de meeste virussen deugen, om met Rutger Bregman te spreken. Anderzijds, ze evolueren een miljoen maal sneller dan de mens (ook sneller dan alle andere levensvormen), dus een deugerd verandert in een deugniet nog voor je drie keer kunt niezen.

.

koplamp1

.

Een virusveredelaar die het coronavirus mensvriendelijker moet maken – nee, ‘gewoon’ een koplamp op een gewone auto hier in de straat.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (tot maart nog) op Facebook

5 reacties op “Adem inhouden?”

 1. Anders dan de rada-redactie loop ik permanent met een mondkapje op ….. in huis wel te verstaan. Dat komt zo; na een ‘achter het nieuws-uitzending ‘ vol met corona-angst en twijfels opende ik mijn koelkast en werd bevangen door hevige schrik: het onderste schap ligt vol corona! Dicht!

 2. Julia Henneman

  Het Chinese woord voor vleermuis is FU . Hetzelfde woord ( qua klank )
  betekent ook : GELUK !
  X

 3. Marius (RaDa-reda)

  Door een fout in de blogsoftware stond dit stukje dubbel gepubliceerd. Toen ik de eerste versie weghaalde, verdwenen daarmee ook twee reacties.. Excuus!

 4. Die gewone auto heeft echt n prachtige koplamp
  Ik wist niet dat ik t in me had????

 5. Ja weet je…sinds Frans Bauer weet ik dat er nergens in China een Loempia Speciaal, Tjap Tjoi of Babi Pangang te krijgen is. Maar wie in godesnaam eet nou Vleermuissoep met kraakbeensnippers?! Dat is toch vragen om problemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *