Ga naar de inhoud

Ode aan P.

Iemand iets gemerkt? Voor RaDa-lezers die niets doorhadden, mijn correspondentie van gisteravond:

20.10 uur Ha P. Beginnende PANIEK hier. Zie zojuist dat mijn weblog weg is. Heb er zelf niet aan zitten knoeien de afgelopen dagen. Ik krijg een uitnodiging mijn eerste stukje te sturen, maar er stonden er al zo’n 3000… (Ik weet dat je niet bij me in dienst bent, hoor, maar zou zo gauw niemand anders weten die er sjoege van heeft. Een eerste reactie wordt erg gewaardeerd!)

20.31 uur P’s eerste reactie: een verzoek om meer wachtwoorden en gebruikersnamen

20.32 uur Ha M. In WordPress kan ik niet zo veel uithalen, in de hostingomgeving zelf mogelijk wel. Blijven ademen! Groeten, P. [Teksten van P. in kalmerend blauw]

20.40 uur Blijven ademen, daar zeg je wel wat! [Klont inloggegevens meegestuurd: ‘Hopelijk zit er iets van je gading tussen’].

20.50 uur Yes, ik ben er op de belangrijkste plekken in. Ik kon nog bij je bestanden en daar zag ik inderdaad iets vreemds.

20.53 uur Joehaaaa!!!! Ik ga vast een slijter zoeken.

21.01 uur Ik kan in de database en die is helaas zo goed als leeg.

21.02 uur Voor het goede begrip: niet naar de slijter voor mezelf maar voor jou!
Voor meer goed begrip: de wereld kan best een dagje zonder RaDa, dus het hoeft niet per se vanavond geregeld te zijn. Dus als er iets leuks op tv is of je huwelijk heeft onderhoud nodig, moet dat voorgaan.

21.13 uur: Kun je eens kijken of je weer kunt inloggen? (Ik heb een account teruggeplaatst uit een backup-database, dus wellicht met een oud wachtwoord) [Nee, lukt niet]

21.31 uur OK. In ieder geval zijn je eerste stukjes weer te zien! Er is genoeg aan backups maar dat wordt nog even puzzelen hoe dat terug te krijgen.

[Het zijn stukjes uit 2012]

21.33 uur Ha P. Wat een leuke stukjes!

[Ik schrijf een conceptbericht over ‘ongeplande onderhoudswerkzaamheden’: Gossie, slechte mensen/goede hackers hebben het hele RaDa leeggezogen! 3000 stukjes weg… Zelf zit de voltallige digibete RaDa-reda met de beide handen in het verwarde haar (een vertrouwde pose hier thuis), maar een goed mens/goede systeembeheerder heeft goede hoop dat er nog iets te redden valt. Zowaar, de stukjes uit 2012 zijn al terug.Ik heb er net drie gelezen – veel geestiger dan die van 2020. Dus, begin daar, goede en slechte RaDa-behoeftige lezers, terwijl achter de schermen lekken zo groot als de Titanic worden gedicht, zwermen bugs woorden verdelgd, wachtwoorden worden gewijzigd en plug-ins worden kaltgestellt. Niks mis met 2012.En des te blijer zullen jullie zijn als alles weer werkt en het er een beetje knap uitziet.

22.11 uur Zo het begint er weer een beetje op te lijken!

22.14 uur Miracle man! Nu nog de dader vinden en opknopen aan de hoogste boom en mijn dag is weer helemaal goed.

22.57 uur Zo! Alles staat er weer in. Reuze handig, die backups [We hebben het over 1200 Mb, RaDa-reda]

23.30 uur Nou, dat viel mij ook alleszins mee! Maar wacht eerst maar even af, het is niet uitgesloten dat morgen weer precies hetzelfde gebeurt.

5 reacties op “Ode aan P.”

  1. Tot 2018 heb ik twee WordPress blogsites gehad. Die werden gehackt en gebruikt om duizenden e-mails over de gehele wereld te verspreiden (imposant om dat te zien gebeuren). Heel gedoe met mijn webhost, die mij heel goed geholpen heeft. Maar binnen een week weer raak. En toen ben ik er helemaal mee gestopt. Er ging giga veel tijd in zitten, ik had er geen zin meer in. Dit gebeurde overigens terwijl ik zeer goede wachtwoorden had, de nieuwste beveiligings-updates, uitermate voorzichtig was met plug-ins. Liever nog helemaal geen plug-ins. En dus toch. Moest vaak aan het Rada denken, Marius. Het leek bij jou allemaal goed te gaan. Ik heb de hackers nooit gevonden. Experts vertelden mij dat dit mogelijk ook geen personen zijn, maar robots.

  2. Wat een misère! En jij ging er dan nog zorgvuldiger mee om dan ik…

    Gek, in jouw geval weet je dan nog dat het een doel dient (spammen). Bij mij was de boel alleen leeggetrokken. Gewoon, omdat het kón?

  3. Mijn grootste vrees was aanvankelijk dat ze een keylogger geïnstalleerd hadden. Maar dat bleek al snel niet zo te zijn. Er gebeurde niets met mijn andere accounts, waarbij je dan eerst let op je creditcard en bankaccounts. Niks aan de hand. Ik heb sindsdien wel van meer mensen met WordPress blogsites vernomen dat ook zij hackersproblemen hadden. Eerste regel dus, altijd een backup achter de hand houden. En in jouw geval, Marius, zou het best eens gewoon een pesterijtje kunnen zijn. LOL, zoals dat heet.

  4. We begonnen RaDa al te missen! Gelukkig zijn de stukjes terug. Zijn nu de abonnees nog kwijt?
    (We krijgen geen berichtjes meer…)

  5. Ha, Helene! Zal het aan de geödeerde P. vragen binnenkort. Maar via Subscribe2 hiernaast (of ergens i het menu van Over RaDa) zou het moeten lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *