Ga naar de inhoud

F1 (Ver)Stappenteller

Met ruim twee maanden te gaan is het tijd voor een resumé van de verschillende mobiliteitsplannen van Zandvoort en buurgemeenten tijdens de Grand Prix. Wat is zeker, wat onzeker?

Geen problemen zijn er voor Maarten van der Weijden en zijn naar verwacht 300 medezwemmers die op 1 mei vanaf Wassenaarseslag vertrekken. Een noorderstorm daargelaten zullen zij het circuit op tijd bereiken, zonder doorstromingsproblemen. Geen vuiltje aan de lucht ook voor de coureurs zelf; de gemeente Noordwijk geeft naar verwachting groen licht voor het asfalteren van het strand tussen Langevelderslag en Zandvoort, zodat de teams geen enkel oponthoud ondervinden. (Terzijde, de duinen bij het nabijgelegen Kraansvlak zullen worden geëgaliseerd, om zwartkijkers te ontmoedigen.)

Haarlemse automobilisten dienen er rekening mee te houden dat de eerste gelegenheid om in westelijke richting af te slaan pas bij Akersloot ligt, of anders bij Katwijk. De organisatie wil het autoverkeer sterk ontmoedigen en zet volledig in op het spoor. Daartoe worden de NS-perrons tussen Haarlem en Zandvoort doorgetrokken tot zij aansluiten. De spoorovergang bij Overveen blijft drie dagen gesloten, want elke 45 seconden vertrekt er een 6,5 kilometer lange trein, die al na 300 meter zijn eindbestemming bereikt. De passagiers dienen de resterende afstand tot het circuit te voet af te leggen.

Ook tienduizenden fietsers zullen er de pas in moeten zetten. De 40.000 fietsenstallingen staan namelijk op 3 kilometer van het circuit. Ter ondersteuning staan langs de route twee haringkarren en 150 Red Bull-kraampjes. Om alles soepel te laten verlopen voor de wandelaars wordt nog gewerkt aan een speciale app, de F1 (Ver)Stappenteller. En dit brengt mij bij een goed bewaard geheim: eigenlijk is de Formule 1 een wandelevenement.

Voor 2021 verdient het daarom aanbeveling een fusie te overwegen met de Vierdaagse van Nijmegen.

In Middenduin is het overigens al maanden heerlijk rustig dankzij de werkzaamheden (en mooi als altijd)

Paars PS: Wie nooit iets wil missen van het RaDa moet iedere dag zelf kijken of zich hiernaast abonneren (zie menu). De rss schijnt het weer te doen maar één abonneeservice doet het niet meer.

3 reacties op “F1 (Ver)Stappenteller”

 1. Zandvoort aan de duinen

  Hij zag hoe een donkere lucht zich spreidde over een smalle reep blond golvend land, voelde de stilte aan zich kleven zo vlak achter het strand van Amsterdam.

  Het gewicht van slome, luie beesten drukte zwaar als onroerend goed op zijn innovatief gemoed en vooral – niet te vergeten – op zijn zeer sportief gevoel.

  Door een gouden bril zag hij het bedwelmend licht, voldeed aan zijn prinselijke plicht die hoort bij een verheven geest. Want wat heb je aan een beest dat je niet kunt horen brommen of zien vlammen als brandweerrood?

  Wat aan Red Bull, zo rijk aan energie, die je niet kunt slurpen als ware het benzine?

  Wat is er geproduceerd in de tuinen van Het Loo? Was het koffie of cocaïne?

  Of misschien toch opium?

  Harmen Malderik

 2. Ha die Herman,

  Als het proza is, begrijp ik er niet veel van. Als het poëzie is, voel ik wat beter wat je bedoelt: het zal wel een aanklacht zijn. Ik mag zeker kiezen voor het één of het ander? Goed, ik kies voor het ander.

  Kijk, ik heb als 11-jarige in 1952 met mijn vader Ascari nog zien winnen in de Zanvoortse Grand Prix (‘Gron Prie’ zoals de Engelsen het menen te moeten uitspreken). Ik heb zijn spectaculaire spins meegemaakt precies op de plek waar pa en ik onder het hek waren doorgekropen. Sindsdien draag ik als echte ‘petrol head’ de autosport een warm hart toe. Het jongetje van weleer blijft opstandig en verzet zich tegen de dwang die van de dreigende klimaatdictatuur in dit landje van straks 20 miljoen inwoners uitgaat. Maarja, zwei Seelen wohnen ach in meiner Brust hèh, dus ik wil ook liever niet dat er vrachtwagens via het strand van de rustende zeehonden mogen rijden naar het circuit. En ik zie ook liever dat al die malloten gewoon met OV of de fiets komen, net als pa en ik toen.
  Ach, een paar dagen Formule 1 is weer eens wat anders dan het conformisme dat uitgaat van dat eewige voetballen en dat jaarlijkse wielren-dopingfestival in Frankrijk, zal ik maar zeggen. Beetje opium voor het volk in plaats van cocaïne zodat het zich een tijdje rustig houdt?

  Groetjes van Rob van Dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *