Ga naar de inhoud

Paniekpiek

“Géén paniek?! Hoezo GEEN PANIEK?!? Er is juist alle reden tot paniek! Blinde, redeloze paniek!! Laat lichte bezorgdheid en gezond verstand NU varen, beklagenswaardige, waarschijnlijk verdoemde Haarlemmers!!! Verdoe geen tijd met inpakken en praktische zaken. Oriënteer u niet verder, kies een willekeurige windrichting en blíjf rijden – desnoods tegen de rijrichting in – tot u de stadsgrenzen overschrijdt!! Vlucht per bokkenwagen, elektrische step of SUV. Laat zwakken en gebrekkigen onverzorgd achter!”

Aldus Muggenmeester Wienen op een chaotische persconferentie, nadat maandag het eerste geval van Covid-19 werd geconstateerd in onze voorheen zo virusarme stad. Grapje! In werkelijkheid lepelde Wienen de te verwachten non-teksten op, in voor zijn doen krom Nederlands (hij zal toch niet in paniek zijn?): “Wij zijn er goed op voorbereid dat de maatregelen worden genomen die je kunt nemen.”

Die patiënt is volgens de eerste diagnose van de GGD Kennemerland ‘een man’ en ‘geen oude meneer’. Die weten heel goed waar ze mee bezig zijn, zoveel is duidelijk. Hoe anders (lees ik in het HD) gaat dat in Castricum, waar de familie Mensing – net terug uit Noord-Italië, koortsig, happend naar adem – vanaf 23 februari via alle beschikbare kanalen tevergeefs poogde alarm te slaan. Moeder en dochter ziek, vader JeanPaul stond, wat zwakjes, voor de klas.

De communiqué-schrijvers en woordvoerders zullen er een hele kluif aan hebben om het publiek ervan te overtuigen dat iedereen er goed op voorbereid is dat er maatregelen genomen hadden moeten zijn die niet genomen konden zijn om te voorkomen dat maatregelen genomen zullen moeten worden die anders niet genomen hadden kunnen hoeven worden om te garanderen dat wij veilig waren.

Had ik trouwens al geschreven dat het woord ‘quarantaine’ uit Venetië stamt, waar schepen bij pestepidemieën veertig dagen in de haven moesten blijven?

De Duvenvoordestraat, gistermiddag, geheel verlaten
De Duvenvoordestraat, gistermiddag, geheel verlaten

Paars PS: wie het RaDa trouw wil volgen maar sinds een tijd geen berichten meer ontvangt: abonneer je opnieuw via Subscribe2 (ergens in het menu) En het RaDa heeft sinds gisteren een officieel ‘slotje’ voor de URL (voor wie het eerst niet vertrouwde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *