Ga naar de inhoud

Kantelpunten

Bij het zuinige wandelingetje dat we ons vandaag permitteerden in afwachting van de boze dingen die komen gaan, passeerden we ook het Prinsen Bolwerk. Dezelfde helling waar 30 januari de akoniet nog voor volledige dekking zorgde. Toen één geel bloementapijt.

Wie wat wie schetst mijn verbazing dat datzelfde veldje vandaag paars was.

Verschiet de akoniet na zes weken van kleur? Was het een kwestie van perceptie, lichtval? Zie ik de dingen somberder, door een ander filter? Dat laatste wel, wat wil je, maar ook hadden de bloempjes geen akonietvorm meer. Was het sneeuwroem? Sterhyacint? Hoe dan ook, de natuur draait daar ploegendiensten.

Meer verandering: kort geleden schreef ik over een URL op een oude gevelsteen aan de Nw Gracht: kinderopvang.nl. Zes weken later (ook dat kan verkeren) is hij veranderd in herokindercentra.nl. Hero? Hero Brinkman? Hopelijk geen afkorting van Herodus, die heeft een kwalijke reputatie als het om kinderen gaat.

Ten slotte: ik kreeg een grappige reactie van Lolita en Dolores Hooglugt naar aanleiding van mijn virus-associatie. Alleen kunnen er in het RaDa-reactievakje geen foto’s worden geplaatst. Maar een hond die (solidair met het baasje) aan coronamijden doet.. ik vind ‘m leuk!

P.S. Abonneer je in het menu (subscribe2)!

3 reacties op “Kantelpunten”

  1. Heel mooi, dat Prinsenbolwerk nu! Je foto laat niet alle details zien die nodig zijn om de bloemen met zekerheid op naam te brengen, maar ket lijkt me inderdaad om sneeuwroem te gaan, waarschijnlijk Chionodoxa luciliae (die in de nieuwe “Heukels” Flora van Nederland) door mw. Duistermaat bij het geslacht Sterhyacint (Scilla) is ingedeeld, als Scilla luciliae, Nederlandse naam Middelste sneeuwroem).
    de soortnaam Luciliiae verwijst naar Lucile Butini, moeder van de grote Geneefse botanicus/wiskundige Pierre Edmond Boissier, die in de 19e eeuw talloze plantensoorten verzamelde, beschreef en van een naam voorzag. Er bestaat zelfs een plantengeslacht Boissiera.
    Als ik kans zie en toestemming krijg van de huisviroloog, ga ik er vandaag even langs om verwarring met verwante Scilla-soorten uit te sluiten.

  2. Nee, sorry, geen middelste Sneeuwroem, te veel bloemen per stenge; het is Grote sneeuwroem (Scilla forbesii, vroeger ook wel Chionodoxa Siehei genoemd).

    groet Marc B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *