Ga naar de inhoud

Remedie?

Als sociale onthouder doe ik het niet slecht, al zeg ik het zelf. Ik zou pas in acute geestelijke nood raken bij een ‘lockdown’, waarbij ik ook omzwervingen door bos en duin zou moeten afzweren.

Het hoeft niet altijd ver, het hoeft niet woest. Vandaag bij Thijsses Hof wandelde slechts een enkeling. De oude dr. Jac. P. (zoals gestalte gegeven door Jolanda Prinsen) zag (met een paars bloemetje in de hand) goedkeurend toe hoe wij langs de perken dreutelden – al was hij gelukkig onwetend van ons botanisch onbenul.

Gebrek aan kennis waardoor je je dan wel weer kunt verlekkeren aan de naambordjes. Het begon direct met ‘gevlekt longkruid’ – moest dat niet op grote schaal worden gekweekt nu? En daarna keuvelden we over al die oermensen, kruidenvrouwtjes en natuurgenezers die sinds Adam en Eva hun eerste pijntjes en kwaaltjes kregen, neerhurkten tussen het kreupelhout, zoekend (soms de wanhoop nabij) naar nieuwe remedies en redmiddelen. Speenkruid, stinkende ballote, muskus/kaasjeskruit, bont coronakruid bont kroonkruid, brave hendrik, gewone brunel (heal-all in het Engels), gewone agrimonie, adderwortel? Proefden ze alles zelf, met gevaar voor eigen leven?

Maar ons gebabbel was meer verbale muzak. Het is een fijne plek en er zoemde ook nog een dikke bonushommel langs, bezig met zijn eigen kruidenonderzoek.

Abonneren op het RaDa kan – via Subscribe (menu)

4 reacties op “Remedie?”

  1. Ik liep vanmiddag door de artsenijhof van het Beatrixpark Amsterdam en inderdaad, leve de bordjes

  2. ha Marius, Nu kunnen we daar niet meer komen, want het ziet er zwart van de RaDa lezers😡

  3. @Joke: Er passen vel fijnproevers in één hofje! Het beeld stond er die week precies 25 jaar trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *