Ga naar de inhoud

Optische herrie

Het zal jullie ook zijn opgevallen, er heerst een nieuw soort stilte. Af en toe een droog, onderdrukt kuchen drie huizen verderop of het zacht ruisen van de beademingsapparatuur op verre IC’s, maar dan heb je het wel gehad qua straatrumoer.

Kwam het daardoor dat het me opviel dat vanochtend twee straaljagers in formatie onder de stationskap door vlogen, bij perron 8 simultaan de geluidsbarrière doorbraken en na twee loopings bij de Verspronckbrug in de hele Kleverparkbuurt het grind van de platte daken deden stuiven?

In mijn (ik heb geen andere!) subjectieve beleving althans. Ik schrok me wezenloos! Het verschil tussen de neerstortende en de rakelings overscherende F16 is voor de leek immers niet altijd direct duidelijk. Na tien seconden waren mijn trommelvliezen weer enigszins uitgedeukt; ik wilde de piloten nog iets nijdigs naroepen, maar toen waren ze inmiddels al boven Amersfoort.

Op Twitter plaatste de Koninklijke Luchtmacht (want die was het, dat dan nog wel gelukkig!) een reactie op de veroorzaakte consternatie (ik was niet de enige die schrok): ‘Onze inzetbaarheid moet zoveel mogelijk gegarandeerd blijven. Daarom trainen we nog steeds. Weliswaar in aangepaste vorm en rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM.’

RIVM? Gaat dat over de decibellen en de gehoorschade of bedoelen ze dat die vliegtuigen keurig anderhalve meter afstand van elkaar hielden? Op de site van het Parool (de route voerde ook over Amsterdam) gaf een luchtmachtwoordvoerder nadere informatie: “Boven een stad moeten ze op minimaal 1200 voet hoogte vliegen, maar optisch kan het zo overkomen dat ze laag vliegen.”

Optisch? Het lijkt me dat dat stereofonisch moet zijn. En vallen deze twee vliegtuigen onder essentieel verkeer? Boys having fun, daar leek het meer op.

Mijn raam vóór de gewraakte vlucht

Abonneren op het RaDa kan via Subscribe (menu)

10 reacties op “Optische herrie”

 1. Het taalgebruik deze dagen, let eens op. De ontwikkelingen rond Corona (hoofdletter!) zijn “spannend”. “Je kunt je afvragen of het beleid van het RIVM overeenkomt met de werkelijkheid”. “Het kan optisch voorkomen dat ze laagvliegen”.

 2. Als je woont waar ik woon, een stuk minder luxe dan de voltallige RaDa-redactie, dan ben je gewent aan laagvliegers , die dingen moeten eens weer aan de grond! Maar de laatste tijd hangt hier een serene rust, onwerkelijk ook. In toenemende mate realiseer ik mij dat deze rust bezig is een quilty pleasure te worden; ik geniet ondanks.

 3. Oké oké….met een ‘d’! Gewend. (Mijn spellingscorrrctie was even de honden aan het uitlaten)

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Cees: Er zijn veel dingen die ik mis, maar nu de Verspronckweg ‘s nachts stil is, slaap ik echt beter. Serene rust, onwerkelijke of onheilspellende…? Voorlopig is het mooi meegenomen.

  @Paul: Ik vind vooral die 1200 voet leuk!

 5. September zeilde ik buitenom van Terschelling naar Den helder. Ik had op de kaart het woord ‘laagvliegebied’ bij Vlieland wel gezien, maar verder weinig aandacht aan geschonken. Dat veranderde toen ik ter hoogte van de Vliehorst 2 stipjes aan de horizon zag verschijnen die al heel rap de vorm aannamen van twee volwassen F16. Ze hadden onze zeilboot als mikpunt voor hun aanvliegroute gekozen. Bij navraag bij defentie was de vlieghoogte 75 meter. Ze passeerde in totaal 6 keer, daarbij vergeleken was het geluidsniveau van gisteren als zachtjes fluisteren.

 6. @Sloos
  Ik heb hetzelfde gemaakt maar dan in mijn (gehuurde) Cessna. Als de Vliehors atief is als schietgebied voor de KLU, is ook de verkeerstoren aldaar bemand en moet je voor een passage contact met hen opnemen. Op weg terug van een tochtje Waddeneilanden kregen wij het verzoek om zo laag mogelijk voorbij te vliegen vanwege die F16’s op 75m die jij meldt. Wij vlogen puur voor de pret op ongeveen 1m boven het strand (dat dan verder ook voor voetgangers verboden is).

  @Marius
  Bij de inderdaad opvallende, vaak doodse stilte dezer dagen moet ik denken aan een passage uit het gedicht “Im Abendrot” van Eichendorff (getoonzet door Richaed Strauss in de vier “Letzte Lieder”):

  O weiter, stiller Friede!
  So tief im Abendrot.
  Wie sind wir wandermüde–
  Ist dies etwa der Tod?

 7. @Onwijsgeer: Ik wil óók een Cessna! En een avondje met jou en Henk Sloos voor de sappigste vlieg-, zeil- en Vliehors-verhalen…

 8. @Rigo: Ja, de blogroll… Die dateert toch een beetje uit de tijd dat er echt veel actieve bloggers waren, die elkaar ook lazen. Spaarnestroom was ik eerlijk gezegd ook een beetje vergeten, maar ze publiceren nog wel regelmatig, zie ik. Ik zal me beraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *