Ga naar de inhoud

Sieren

Couturiers, kunstenaars en stofzuigerzakfabrikanten die soepel overstappen op de productie van mondkapjes? Alle beetjes helpen, zullen we maar denken.

Het wachten is op de eerste handige hobbyist die vanuit een diepgevoelde behoefte met één schroevendraaier een oude Puch-bezinetank weet om te bouwen tot een goed functionerende beademingsmachine. Ieder draagt het zijne bij. Pop-up-songs van het in een hoest en een zucht opgerichte Triage Trio of de Cougher Band uit Ugchelen…? Gewoon op anderhalve kilometer afstand blijven, lijkt mij het devies. We hebben zeventien miljoen helden op dit hele kleine stukje aarde en van mij kunnen het er voorlopig niet genoeg zijn. Cynisme kan altijd nog.

Weinig heb ik daarentegen op met degenen die al druk bezig zijn met de wereld van na de crisis. Vandaag staat in NRC een duo-artikel van cardioloog/farmacoloog Kuipers en fiscalist/bedrijfskundige Van Winkelhof, die wijzen op het belang van ziektepreventie. Leefstijlgerelateerde ziektes zijn slecht voor de gezondheid, daar komt het op neer, en als je ze hebt (diabetes type 2, hart- en vaatziekten) loop je een 250% hogere kans om op de IC terecht te komen. Waar het toch al zo druk is, nu en bij een volgende epidemie ook.

Voor verplegers en doktoren zien de heren dit dilemma: ‘Stel je je leven in de waagschaal voor iemand die in diens eigen leven geen interesse in een gezonde leefstijl heeft getoond en ergo het risico (en de kosten) daarvan op de maatschappij heeft afgewend?’

Bedoeld wordt ‘afgewenteld’, maar jullie snappen de strekking? Natuurlijk pleiten ze voor hogere overheidsuitgaven aan preventie, maar als al die dikkerds en rokerds zélf ook meewerken, komt dat de betaalbaarheid van de zorg ten goede en ‘ook de immuniteit en daarmee de sterftekans van alle bovengenoemde risicogroepen bij pandemieën als deze.’

Hun conclusie: … het zou ‘mensen die door leefstijl ongezond zijn […] sieren als ze de komende jaren een gezondere leefstijl zouden hanteren.’ Sieren? Het klinkt onschuldig, maar de vraag is alleen wat er in de toekomst gebeurt met degenen die de boel blijven ontsieren. In een van mijn obese knipselmappen kwam ik gisteren dit citaat van Joseph Roth tegen. Het lijkt mij een nuttige waarschuwing.

Vermoedelijk ooit meegeratst uit de drukkerij van Nop Maas

Bericht bij elk nieuw RaDa-stukje? Subscribe 2 (menu)

4 reacties op “Sieren”

 1. Check ik voor het slapengaan nog even mijn e-mail. Staat er een bericht van Rada. Meteen op die link drukken. Hoogstaand amusement .

  Nu heb ik het gelezen. Mijn kleren nog aan. Kan ik nu wel slapen gaan? Die vraagteken is overbodig.

  Dat wordt lastig. Die stukken in NRC heb ik overgeslagen. Wat een ellende. Die ga ik ook niet meer lezen.

  Taradieboemdiejee.

  Prachtig stuk Marius. Krijg er wel pijn in mijn maag van.

 2. Schitterend citaat van Joseph Roth. En even heel wat anders…heimwee naar het Puch tijdperk, Marius? Of reed je Tomos?

 3. @Paul: Grappig, in eerste instantie stond er ‘Tomos’ (later veranderd). Maar zelf (een van mijn afwijkingen) heb ik nooit een brommer gehad/gewild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *