Ga naar de inhoud

Gedenkstenen

De Oosterplas en Het Wed zijn voor onbepaalde tijd gesloten – de toegang is versperd met afzetlint. Wegwezen! Zou een simpel bordje met ‘Niet zonnebaden’ niet volstaan? Of ‘Verboden zich op te houden op het strand’?

Nu moet je als wandelaar vreemde omwegen maken om de gele of blauwe route te volgen. Zo ook wij vanmiddag, vanuit ingang Bleek en Berg. We liepen eerst zuidwaarts over het fietspad, langs meer afzettingen, en sloegen zodra het mocht rechtsaf, over een smal kronkelpaadje. En daarna een steil zandpaadje. En zo kon het gebeuren dat we twee oorlogsmonumenten ontdekten die ik niet kende (wel een aantal vergelijkbare gedenkstenen elders in de Kennemerduinen).

Ze stonden dicht bij elkaar – elk opgedragen aan vijf in 1943 vermoorde verzetslieden. Met Dodenherdenking waren er nog bloemen gelegd, die inmiddels slap hingen. Op 4 mei zet je je de hele dag geestelijk al een beetje schrap. Vandaag waren we onvoorbereid. De zon scheen, de vogels floten uitbundig en wij strompelden door het mulle zand plompverloren de oorlog binnen.

We stonden daar – beduusd – op een plaats waar executies hadden plaatsgevonden; en waar meer dan 75 jaar later een kleine plechtigheid werd gehouden, met een eenvoudige bos tulpen, enkele losse bloemen en dennenappels als eerbetoon.

 

Wikipedia geeft een overzicht van alle acht gedenkstenen in de duinen.

En wie hier klikt ziet op welke plekken in de duinen door de Duitsers gefusilleerden werden gevonden.


 

1 reactie op “Gedenkstenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *