Ga naar de inhoud

P-woord en C-woord

Eer ik het vergeet, het lelijkste woord van 2020 en eerdere decennia. Ik kwam het tegen op 11 mei in NRC en… oh… goegeldegoegel… misschien bestaat dat hele afgrijselijke woord niet eens in het wild en/of is het verkeerd gespeld en moet het worden vervangen door een ander minstens zo stuitend woord.

En (tease, tease) nu zouden jullie toch onderhand wel nieuwsgierig geworden moeten zijn of me allang weggeswipet/-gemept moeten hebben ten gunste van een stukje dat wél instant-bevrediging levert. Ter zake (nou ja, bijna), in een artikel over huiverachtige, weigerachtige en besluiteloze basisscholen in tijden van corona, citeert de NRC onderwijskundige Femke Geijsel, hoofddocent aan de Radboud Universiteit:

“De basisschoolsector is heel geprotocoliseerd.” (Sic, sic, sick, sick as a dog / sick as a parrot). Na drie onderdrukte kokhalsjes voorspelde de RaDa-reda het woord een grote toekomst, ook buiten het doorgeprotocoliseerde en voortprotocollerende onderwijs. De Inspectie is de Opperprotocolleur natuurlijk (protocollisator, protocollist, protocollizeur?), maar op alle maatschappelijke terreinen rukt het Protocol onstuitbaar op. [Stelling: het protocol is de vijand van spontaniteit, creativiteit en jolijt.]

Door de C-crisis hebben de protocol-ridders de wind nog meer mee. Zij zijn degenen die beschikken over hectometers afzetlint, meetlatten van exact 150,0 cm, koortsthermometers; zij beplakken vloer, wand en plafond met pijlen die de voorgeschreven loop- en hoestrichting aangeven. De Preciezen zijn aan de winnende hand. De Rekkelijken schikken zich voorlopig schijnheilig en schijnveilig in hun geprotocolleerde lot (dat woord – even erg – geeft Google ipv ‘geprotocoliseerd’).

Nog even en het is Pinksteren. Iedereen verheugt zich op de geprotocolleerde lol die komen gaat. Sissy Boy Steef de Jong treedt vanaf 1 juni op in de Schuur, de Bieb is weer open (geretourneerde boeken 72 uur in een chlooroplossing – oh nee, dat is badinrichting De Planeet, ook weer open) en het NH-Archief hamstert corona-foto’s. Doneert allen! Deze mogen ze ook hebben.

 

Zondag daalde mijn favoriete risicobejaarde voor het eerst sinds tijden de trap van haar woning af om een geprotocolleerd luchtje te scheppen in het plantsoen. Op de trap droegen wij mondkapjes zodat ik bij wankelingen en struikelingen bijstand kon verlenen. Eenmaal buiten gingen die ondingen snel af.


 

4 reacties op “P-woord en C-woord”

  1. Protocoliseren gaat aan kalibreren vooraf, uit het protocol vloeien voort een aantal gekalibreerde belevenissen, waarvan de emotionele, sociale en maatschappelijke impact op wetenschappelijke wijze te voorspellen valt c.q. gedefinieerd is

  2. Zou mij niet verbazen als het onbewuste verzet groeit. Misschien is dat de reden dat tegenwoordig iedereen zijn zin begint met “Nou ja, …”. (Let maar eens op!). Je kan sommige mensen protocolleren, misschien kan je veel mensen meestal protocolleren, maar je kan niet iedereen overal altijd protocolleren. Trouwens @Marius, al gedacht aan mondkapjes met een afbeelding van de Bavo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *