Ga naar de inhoud

Haarlem (D)raadloos

Muggenmeester Jos Wienen kon kort zijn over de online vergadering van de Haarlemse gemeenteraad: “Het overtrof eerlijk gezegd mijn stoutste verwachtingen. Ik sta niet bekend als een digitale hemelbestormer. Het moest van de jonge honden, hè. Ik vond het vooral spannend vooraf.

De hele dynamiek van de besluitvorming verandert als je elkaars lijfelijke aanwezigheid mist – de lichaamstaal, het angstzweet, het theater! De raadszaal als arena, waar coalitie en oppositie elkaar bekampen. Maar ik ben om.”

 

“Veel efficiënter zo, we zoefden en Zoom-den van agendapunt naar agendapunt, stukken werden binnen tien seconden uit hun digitale mapjes op het scherm getoverd zonder dat eerst een versleten bode naar de katakomben moest sloffen om tussen het perkament te zoeken. En in hun thuisomgeving komen sommige politici beter tot hun recht; het zij gezegd, anderen moeten nog wel werken aan hun screen skills – goh, zei ik dat echt? – herstel, aan hun presentatie. Wethouder Roduner strijkt steeds wuft door zijn haardos. Dat kan ijdel overkomen, maar dat zijn schoonheidsfoutjes, daar gaan we het in het college over hebben. Maar al met al vond ik het een geweldige ervaring. Wie weet kan ik zelf volgende keer ook bij moeder de vrouw blijven, want in wezen voegt mijn fysieke aanwezigheid in zo’n kil, leeg Stadhuis niks toe aan het democratisch proces.”

 

Afijn, zo ging het dus niet. De online vergadering werd gisteren geschorst vanwege een technische storing. De RaDa-reda kreeg acuut last van zijn bipolaire stoornis bij het lezen van het bericht en splitste zich.

NEGATIVUS: “Ze kunnen ook niks. De externe krachten wrijven zich weer vergenoegd in hun handen en horen de kassa rinkelen.”

POSITIVUS: “Typisch mijn stad. Dat kneuterige, amateuristische heeft ook wel wat. Je wint er de oorlog niet mee, maar zolang het geen oorlog is… Als ze daar dankzij Microsoft Teams een gelikte show hadden neergezet, had ik het niet vertrouwd. Laten we het nog een jaartje proberen. Tot het gewoon is en Louise van Zetten in peignoir en krulspelden in beeld komt of Frans Smit zijn colbertje uittrekt. Tegen die tijd hebben ze vast ook een betere server op de kop getikt.”


 

1 reactie op “Haarlem (D)raadloos”

  1. Julia Henneman

    – zowel NEGATIVUS als POSITIVUS : scherp en geestig, Marius. Ondertussen is democratie en open dialogeren wel opgeheven. Tot UIT DEN BOZE verklaard. Wel degelijk oorlog dus. Ik ben heel benieuwd wat er uit Wientjes’ mond komt
    als hij zich weer hoorbaar zal kunnen maken. Als al sinds zijn studie groot fan van Willem … de Zwijger . Op de juiste gronden ook nog eens …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *