Ga naar de inhoud

Stoorstoffen

Laat ik vandaag – my country needs me – mijn mening over die Femke Halsema eens geven, dacht ik net als 14 miljoen andere Nederlanders bij het opstaan. Maar direct merkte ik hoeveel stoorstoffen er in zo’n stukje dreigden te komen.

‘Stoorstoffen’ kwam ik net in NRC tegen, in een artikel over de verwerking van gebruikte papieren verpakkingen. 10% ‘stoorstoffen’ geldt bij zulk afval als maximum: plakband, pizzakorsten, nietjes, sluitstrips. Bij meer kunnen ze er geen fatsoenlijk karton meer van maken.

En zo was het ook met die mening waar ik zwanger van dacht te zijn. Maandagavond had ik vrolijk meegebriest met iedereen die Halsema’s handelingsonbekwaamheid / werkweigering afkeurde. Haar tv-interview maakte het eerder erger. Maar toen de kritiek aanzwol tot orkaankracht en hele volksstammen hoopten op een verwoestende tornado, haakte ik af.

Inmiddels wordt er stevig teruggeblazen, uit voorspelbare richtingen: Het feit dat zoveel mannen gewoon niet willen zien dat een flink deel van de irrationele haat tegenover Femke Halsema (en elke zichtbare vrouw in de politiek) gedreven wordt door bewust of onbewust seksisme, frustreert me meer dan ik uit kan drukken. (Myrte op Twitter)

Vooral dat ‘onbewust’ maakt het moeilijk aan zelfonderzoek te doen, want behalve op gender moet ik ook letten op ras- en generatievervuiling. In 2010 schreef ik na de ontdekking dat ik een ‘witte man’ was onbekommerd de column Bleekgezicht spreekt maar inmiddels liggen de gevoeligheden beslist anders dan toen. De etiketten ik op mijn rug geplakt krijg, voel ik ineens zitten. ‘Baby boommarter heeft moeite met klimmen’ stond bij een Twitter-filmpje. Nee, het ging niet over oudere vadsige marters (babyboom-marters) die niet meer omhoog te branden waren, zoals ik eerst dacht, maar om de jonkies. Maar zo’n verlezing zegt wel iets over mijn veranderende zelfbeeld. Kan ik mezelf nog vertrouwen? Of moet ik een advertentie zetten voor een RaDa-stoorstoffeninspecteur? Jonger dan 30, BAME, LGBT? En meedogenloos!

Toch nog een beetje Femke: na haar terugtreden uit de landelijke politiek zag ik in 2011 op een lantaarnpaal vier vervagende stickers van haar met ‘Groen Links, Klaar voor de toekomst.’ Een spookverschijning, dacht ik toen even. Het stukje, De Geest van Halsema, bevatte deze, nu wrange zin: Hoe lang moet ze nog in ons midden blijven rondwaren, tot zij eindelijk berust in een bestaan zonder politiek en publiciteit? Voor zij helemaal klaar is met die toekomst?

 

Duin en Kruidberg


 

8 reacties op “Stoorstoffen”

 1. Misschien is het handig voor RaDa lezers in de toekomst erbij te vermelden: Femke Halsema, (burgemeester van Amsterdam, juli 2018-juli 2020.)

 2. “Haar tv-interview…” ? Niet gezien, wel het kruisverhoor OP1. Deze kluif laat wit-rechts zich niet ontnemen, zeker niet nu zelfs feministisch links zo nodig het vingertje moet heffen: ze gaat eraan. En ik…ik ben narrig (en één van de 14 miljoen).

 3. Ja, wat had Halsema kunnen doen? Overigens is op de foto’s ter plaatste gemaakt, de vertwijfeling op haar gezicht af te lezen. Enige optie zou geweest zijn, met geluidsapparatuur de mensen op het belang van de 1.5 m wijzen. De menigte toespreken dus. En zelf een mondkapje dragen. BOA’s en politie de mensen laten toespreken. Maar ook dan zou het risico op escalatie bij deze demonstratie, op dat moment, levensgroot geweest zijn. Politie inzetten bij een demonstratie tegen racisme door politie. Een nachtmerrie.

 4. Creatieve sector: ‘Beste mevrouw Halsema, dit is onze motie van vertrouwen’
  Vele Amsterdammers uit de creatieve sector hebben de krachten gebundeld en een open brief aan burgemeester Femke Halsema ondertekend: een motie van vertrouwen. ‘U snapt dat ontruimen door politie geen optie was tijdens een vreedzame demonstratie tegen racistisch politiegeweld.’

  Het Parool3 juni 2020, 21:00

 5. Ja, stoorstoffen, een mooi begrip en daar moet je niet teveel van hebben. Tot nu toe neem ik een schrijnend gebrek waar bij van Zanen die in Utrecht-over een lieve stad gesproken, als Henk Westbroek je grootste oproerkraaier is-veel potten had kunnen breken, maar alles heel liet. Benieuwd hoe die het gaat doen in de Hofstad. Aboutaleb heeft ook niet veel, maar is wel oersaai zeg, da’s ook een risico. En wie heel irritant is, dat is haar van Almere, Jorritsma. Maar dat lijkt daar helemaal geen punt, politicologisch ook wel weer een dingetje, gek mens. En ja Frau Halsema, wat recalcitrant, opgegroeid met Nina Hagen, de Duitse stoorstofbom die zich niets liet zeggen. Rechts ingehaald door Maarten van Poelgeest en een college met een gast met een Twentse achternaam die elke dag naar Domela Nieuwenhuijs zwaait; dan is zo’n beetje stoorstof goed te verklaren.

 6. Julia Henneman

  Lieve Marius, zolang je je nog kunt verbeelden, ergens ZWANGER van te zijn, is er HOOP ! En niet zo maar een beetje flut-hoop , nee echt een nieuw begin van oprechte nieuwe tijden … X J

 7. Als we over een half jaar, na de continue stroom van andere massale 1,5 meter overtredingen die we zullen hebben gezien en we ons voortbewegen in een “dan maar moeten gaan zien waar ons RIVM-schip strand” mentaliteit, terugkijken op deze ophef, zou het best eens kunnen dat het enige wat we ons herinneren is hoe gretig bepaalde mensen hebben ingehakt op deze bewindspersoon.
  De polarisatie is ook hier te zien in stuitend goedkoop gedrag.
  Zou het kunnen dat een bepaald gedeelte van NL angstdromen heeft van het idee van Femke Halsema als toekomstige premier van Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *