Ga naar de inhoud

Meisop in ruste

Phaeocystis globosa is de geleerde naam voor de ‘schuimalg’ die de Scheveningse surfers op 11 mei noodlottig werd. NRC wijdt vandaag een artikel aan de vraag of je erin kunt verdrinken (overigens zonder het prachtige woord meisop te gebruiken).

RaDa-resumé: in mei ontstaan enorme algenkolonies van organisch materiaal. Als de alg door ongunstiger omstandigheden afsterft, worden losse cellen opgepeuzeld door schelpdieren, of ze worden gesloopt door een virusinfectie. ‘Virale lysis’ heet dat proces; eiwitten komen dan vrij uit dode cellen en (zoals elke thuiskok weet) eiwitten kun je tot schuim kloppen. Met een garde, maar met golven en storm kan het ook. En ja, stikken in dat spul is mogelijk.

Begin juni liep ik met de huisdichteres over het strand naar IJmuiden. Langs de vloedlijn lag een lang, bijna opgedroogd crèmespoor, quasi-onschuldig (nog nagenietend van de woeste schuimparty’s van weleer?). En als je daar langswandelt, wordt zo’n schuimsliert een eindeloze Rorschach-test. Of het langste kunstwerk ter aarde. Nou ja, kijk zelf maar.

 

 
 


 

 

 

1 reactie op “Meisop in ruste”

  1. Julia Henneman

    Prachtig , Marius : jouw WAAR nemingen omtrent MEISOP !
    Mijn favoriet is het gekroonde ( beaureoolde ) SCHAAP helemaal onderaan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *