Ga naar de inhoud

Nanokikkers

We hadden kort geleden ook al nanokikkertjes gezien bij Het Wed, maar toen waren ze niet met zo veel. Nano-? Zo klein als een vlieg. Eerst zagen we er een. Voorzichtig!!!! Toen zagen we ze overal. Waar was nog plek voor onze voeten???

.

 

Eensgezind zochten de hummeltjes… Ja, wat eigenlijk? Hun volksverhuizing ging door het zand, weg bij het water. Later zagen we ook eenzame migranten op 500 meter van de plas. Verdwaald? In elk geval wel volhardend. Lang niet ieder dikkopje wordt een grote brulkikker. Velen eindigen plat, zoals dit exemplaar, naast de neus van de schoen (maat 39) van de huisdichteres – die overigens niet de pletter was.

 

 

Life is a battlefield (of was dat ‘love’?) en het pad langs het Wed bleek een levensgevaarlijke oversteekplaats voor ze, met al die overgemotiveerde joggers en rücksichtloze natuurgenieters.

 

 

En nu de leuke foto’s. Want de nabestaanden lieten zich allerminst demoraliseren door het verlies van zoveel broertjes en zusjes en leken best zin te hebben in hun kikkerlevens. Al verbeeld ik me heus niet dat ik weet wat er in de gemiddelde nanokikker omgaat natuurlijk…

 

 

 

Om ze recht te doen moet je ze eigenlijk in actie zien, dus hier komt (pas voor de tweede keer!) een erg kort, erg amateuristisch RaDa-filmpje. Maar je krijgt een idee.

 

P.S. Het RaDa ging eerder over kikkers. Helaas, in mijn begintijd zette ik foto’s bij Photobucket en op die foto’s is nu een vet watermerk geplakt. Zie Individuen (het stukje is nog steeds leuk).  En verder Kikkermomentjes en Kikkers en kikkertjes. En nu  is iedereen hopelijk een beetje opgekikkerd.


 

3 reacties op “Nanokikkers”

 1. Volgens mij gaat het hier om padden. Als ze al hun pootjes hebben gaan ze massaal het land op om eten te zoeken en keren niet meer terug naar het water. Dit wordt ook wel “paddenregen”
  genoemd.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @ Nelke: Mooi, ‘paddenregen’! Het enige, als je het opzoekt gaat het over allerlei amfibieën (ook ‘kikkertjes’).
  ‘Van juni tot september trekken de jonge padden vanuit het voortplantingswater naar hun zomerverblijf. Bij sommige soorten is dit een zeer opvallend verschijnsel en spreekt men ook wel van ‘paddenregen’. Met honderden en soms wel duizenden tegelijk komen de kleine, net gemetamorfoseerde, kikkertjes en padjes het land op. De padden zijn nog zo klein dat je goed moet opletten om ze te zien. Ze zijn namelijk niet groter dan een flinke vlieg. Meestal vindt deze massale trek plaats op een regenachtige avond, waardoor het waarschijnlijk ook paddenregen genoemd wordt. De dieren gaan dan op zoek naar een geschikte zomerbiotoop.’

  Of hier: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=16088

  Grappig dat zij ook de overeenkomst met vliegen zien. Het is voor mij geen prestigekwestie (voor natuurvorser heb ik nooit gedeugd), maar kan jij aan de hand van de foto’s zien of het padden zijn?

 3. Aan de foto’s kan ik niet zien of het kikkers of padden zijn. Daar zijn ze nog te klein voor. Je kunt het al wel aan de bewegingen zien. Kikkers hippen en padden lopen. Misschien heb je dat wel kunnen waarnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *