Ga naar de inhoud

Prop in de mond

Hoezo, die slappe mondkapjes? Kan het RIVM in het belang van de geestelijke volksgezondheid de mondprop niet verplicht stellen? Of de muilkorf? Zodat alle roeptoeters de komende twee maanden een gedwongen schreeuwpauze houden?

Hier ter stede opperde PvdA-raadslid John Oomkes om de Haarlemse straatnamen, van Aarwinkelweg tot Zijpestraat, eens langs te lopen. Niet letterlijk (hoeveel kilometer zou dat zijn?), maar met het rode potlood van de politiek correcte corrector. John kon voor de vuist weg wel een paar generaals uit de Transvaalbuurt bedenken wier sterren (ooit fier op de borst gespeld) een eeuw geleden feller straalden dan nu.

In twee dagen ontving het HD honderd brieven, met een baaierd van meningen, pro en contra, onbekookt en degelijk onderbouwd. Nee, niet! Alle briefschrijvers waren tegen. ‘Handen af van de straatnamen’, staat er boven het artikel van Richard Stekelenburg over de instant ophef en in de bijbehorende enquête (1063 stemmers) spreekt 94% zich uit tegen het verwijderen van ‘foute’ straatnamen.

Een onderwerp met zo veel facetten leent zich uitstekend voor het soort speelse behandeling waar het RaDa zich in specialiseert. Graag had ik de namen in de Vogelenbuurt tegen het licht gehouden (kan de Meeuwenstraat nog?) of illustere Haarlemmers voorgedragen voor een eigen straatnaam. Maar nu even niet. Het bedroeft mij: iemand laat een proefballonnetje op, maar nog voor het boven de daken kan verschijnen wordt het aan flarden gereten door gifpijlen, kogels, messen, werp- en barbecuespiesen. En zo gaat het de hele week al, met allerlei onderwerpen.

RIVM, mogen de oordopjes ook verplicht in de strijd tegen de meningitis? Zoveel stoom uit zoveel oren tegelijk, dat kan niet goed zijn voor een land.

P.S. Het RaDa schreef eerder over straatnamen in Even voorstellen?


 

 

3 reacties op “Prop in de mond”

  1. Ja, de mentale complexen om ze neer te zetten zijn goed beschouwd identiek aan de complexen om ze neer te halen. ‘Wat een held!’ werd gezien als reden er één neer te zetten en de reflex ‘Wat een schurk!’ om het als de wiedeweerga weg te halen. Terwijl de filosoof en de zenmeester wel wijzer zullen wezen. Rekening houdend met wijzigende voorkeuren, voortschrijdende inzichten is het altijd het beste je mond te houden. En neem ook het vele werk, het geld, het gedoe, het maken, het neerzetten, het regelen van een plaatsje, de onthulling, de reacties en de duivenpoep en je weet, van stoïcijn tot cynicus, van epicurist tot neoplatonist:’Niet aan beginnen!’

  2. Verstandige schrijvers, de voorgaande. Dat is mij niet gegeven, ik keek met het schaamrood op de kaken naar “Why we hate”. Het bedroefd mij dat een afgevaardigde van juist mijn partij kennelijk aandacht nodig heeft (maar we kennen John). Met gemak rij ik door de Zeeheldenbuurt maar zou een ommetje maken bij de Pim Fortuynstraat (‘t zal wel een laan zijn). Ach, één van hen ben ik.

  3. ik fietste laatst door de Kruistochtstraat en dacht: “Je zal hier als moslim maar wonen.” De Eksterlaan zal ook niet populair zijn bij vogelaars. Iedere generatie heeft recht op zijn eigen straatnamen. De Paul Krugerkade ligt naast het Nelson Mandelapark en dat moet maar zo blijven, denk ik.
    Toch ben ik bllj dat we wel een Hannie Schaftstraat hebben en geen Seys Inquartlaan.
    Of heb ik nu last van meningitis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *