Ga naar de inhoud

Geen optie

Haarlem Jazz & More 2020 gaat door… In aangepaste vorm vanzelfsprekend.

Zie ik daar (voor mijn trouwe geestesoog) 70.000 vaste bezoekers opstaan voor een Mexican Wave & More?

De RaDa-reda denkt mee met de dappere organisatie, in het HD-artikel vertegenwoordigd door Martijn Bevelander, die streeft naar een sitdown editie. Met stoelen op de pleinen en lokale artiesten. Van Martijn zijn ook de nu al historische woorden ‘Helemaal niets doen is geen optie.’

(Huiskamervraag: bedenk zelf nóg 144 dijkgraven, veldheren, stamhoofden, rebellenleiders, boeddhisten, brandwachten, klokkenluiders, ongediertebestrijders, epidemiologen of ballonvaarders van wie dat het motto had kunnen zijn.)

Mijn eerste idee voor Haarlem Jazz Editie 2020 zou zijn om honderd zeecontainers met voorvertrapte plastic bekertjes over de binnenstad uit te storten, om de oude sfeer op te roepen. Het muziekoverstemmende geknisper onder honderden voetzolen kan nagebootst worden via luidsprekers. Spatlappen voor de saxofoons en schuiftrompetten binden lijkt me een must. Elke avond één big band in volledige bezetting opstellen op de hele Grote Markt en die zó hard versterken met elektronische superverspreiders dat hij tot in de Transvaalbuurt te horen is? Au… mijn dichtader begint te vloeien / bloeien / bloeden. Een opvolger van Barista in de Binnentuin lekt de wijde wereld in.

Dixieland in de Grote Tent
Niets doen was geen optie
Jazz & More gaat altijd door
(Hoewel ik er zelf tegenop zie).

Dixieland in de Grote Tent
Haarlem Jazz is een verslaving
Alleen, níet opstaan van je klapstoel
Dat mag niet van Handhaving

(Die kreupele laatste regel handhaaf ik voor de zekerheid; Willemien Spook stopt als Stadsdichter en ik wil niet van mijn bed worden gelicht voor een spoedinstallatie – ‘sorry, Marius, niets doen was geen optie!’)

Trouwens, hoe zit het met andere festivals in de omgeving? Met Bubbles & Bites? En Haarlem Culinair? Het HD belde Henny Leeflang (nog steeds ongekloond), maar die houdt een slag om de arm. “Van onze doelgroep heeft 84% onderliggende én bovenliggende problemen – cardio-vasculaire aandoeningen, ganzenlever, vetzucht – en daar komt bij, het zijn per definitie gezelligheidsdieren, die als het ware kwistig rondgesproeide aerosolen nodig hebben om te gedijen. Uit elkaars glas drinken, samen het laatste spareribje of drumstickie afkluiven.” Nee, dat zei hij niet. Henny zei enkel verstandige dingen en niets staat nog vast. Maar 19 augustus staat alvast in dikke letters genoteerd, zowel bij jazz-lovers als jazz-vlieders.

Haarlem Jazz, but Less. Ze moeten wel de website nog even aanpassen, voor er valse verwachtingen ontstaan.


 

 

5 reacties op “Geen optie”

 1. Ja leuk, alleen jammer dat je het nodig vindt om de mensen van Handhaving zo te schofferen.
  (zo zijn de regels op het moment in de Horeca, niet dansen op het terras of in het cafe. Gewoon blijven zitten op je stoel. Dus dan kun je beter de mensen die die regels/het beleid maken beledigen.)

  ‘Alleen, níet opstaan van je klapstoel
  Dat mag niet van (die pietluttige zeikerds) van Handhaving’

 2. Leuk stuk!
  Bij de afdronk kreeg ik de neiging Zwabber een ‘pietluttige Inklap’ te noemen, maar slik het in. Ik peins dat hij/zij? wat onvast op de benen staat.

 3. @Cees, ik vond het ook een leuk stuk. Maar ik mis bij u het argument. Er is toch (het Coronamaatregelen)beleid, dat kent u toch? Dus dan moet het toch gehandhaafd worden? En jammer dat u het nodig hebt om iets over mij te insinueren.

 4. De ondernemer/uitbater betaalt de (pietluttige) boete 4300 euro als de gasten niet in hun stoel blijven zitten.

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Zwabber: Het was niet rot bedoeld – ik wilde vooral de laatste regel nog wat krommer maken. Zelf vind ik handhavers geen pietlutten, maar in de ogen van veel horeca- en festivalbazen zijn ze dat natuurlijk wel.
  Ik heb het weer weggehaald (om misverstanden te vermijden).
  En de opmerking van Cees komt vast voort uit je bijnaam (of echte naam?) Zwabber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *