Ga naar de inhoud

Stenen Bal

Misschien dat ik de enige ben… (Anderzijds, om letterlijk ergens de enige in te zijn, moet je het wel erg bont maken, diep gezonken zijn, van uitzonderlijk goeden of slechten huize komen of zo gek zijn als een doorgesnoven draaideur. Uniek, zeg maar.)

Ik wilde het hebben over die grote stenen bollen her en der in Haarlem. Overdag neem ik er eigenlijk amper nota van. Op sommige plekken kan je je er met wat goede wil een functie bij voorstellen, als afscheiding of iets dergelijks; andere bollen liggen er ogenschijnlijk voor de sier of omdat de gemeente te groot had ingekocht.

‘s Nachts is het anders – ben ik soms anders. Om een uur of twee, in een lege stad, na een wijntje bijvoorbeeld. Joliger, zwieriger, ongeremder; de lagere instincten laten zich gelden. En een zo’n instinct is sinds mijn vierde jaar om iedere bal die ik zie een trap te geven. Niet per se een enorme jens, het mag ook een inswinger zijn, een wippertje of een droge, geplaatste schuiver. Maar ja, soms doemt er zo’n bal op uit het duister en dan – even maar- wil ik ‘m gewoon zo hard mogelijk raken en vanuit het Kenaupark met een enorme boog over de spoorrails richting Bolwerken lanceren. Het besef dat die bal van steen is en verankerd zit in de stoep komt tot nu toe steeds op tijd.

 

Als ik echt in een dolle bui ben zou dat besef weleens te laat kunnen komen. Ben ik de enige Haarlemmer die dat risico loopt? Of is het een goed bewaard geheim op de spoedposten? Dat ze daar een aparte code hebben (SB) voor mannen die, hopend op een nachtelijk Koeman-momentje, verwoestend uithalen en hun wreef verbrijzelen op zo’n Stenen Bal?


 

4 reacties op “Stenen Bal”

  1. PieterJan Mellegers

    De associatie is duidelijk, hopelijk hou je je ook de volgende keren in! Maar wat mij opvalt: wat een mooi voorwerp is een volmaakte bol! Misschien zit er op het gemeentehuis iemand die stiekem esthetische maatstaven aanlegt bij wegmarkeringen.

  2. Leuk zou dan zijn om zo’n stenen bol te beschilderen met wit/zwarte zeshoeken zodat tie niet van een voetbal te onderscheiden is…

  3. Die stenen bollen zijn niet door de gemeente geplaatst maar worden heimelijk gesponsord door de BOVAG. Ze worden zo opgesteld dat je bij het achteruit inparkeren niets in je spiegels ziet maar des te meer voelt als je er tegenaan botst. Door de sobere maar solide bouw winnen ze het van iedere bumper en derde of vijfde achterdeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *