Ga naar de inhoud

Gerrit van Dijk

Met zo’n twintig slotgenoten betraden we vanochtend als eersten 37 PK (Groot Heiligland) voor de expositie en de presentatie van het meer dan 200 pagina’s dikke boek over Gerrit van Dijk: ‘Hommage aan een inspirerende dwarsligger.’ Dat bleek een groot voorrecht.

Stuwende krachten achter het eerbetoon aan de in 2012 overleden kunstenaar waren Jacques Overtoom en Gonda Koster. Dat fraaie boek heb ik tot nu toe alleen doorgebladerd, gniffelend om de melige of bijtende humor in de kunstwerken en de jeugdfoto’s van Gerrit en zijn generatie (Piet Zwaanswijk, Jan Heijer, etc.). En die tentoonstelling vond ik verbluffend, in die zin – noem mij onnozel! – dat ik nooit ten volle had beseft hoe veelzijdig Gerrit was en hoe ernstig hij zichzelf nam als kunstenaar en animatiefilmmaker. En hoe lang geleden hij en zijn maten al vuurtjes aanstaken en oppookten hier in Haarlem – sinds de tijd dat burgemeesters nog ontstemd wegliepen bij een concert omdat het Wilhelmus niet werd gespeeld. Zulke gezagsdragers kon je als rebelse kunstenaar nog kietelen; en dus schiepen Gerrit en Piet Z. ‘Ons erelid’, een weinig flatteuze gelijkenis van KVP-er Dr. I. de Gou. Een rel was geboren, want de stad weigerde het aanstootgevende object aan te kopen volgens de BKR-regeling! Dat was in 1974.

Alles is in deze tentoonstelling bijeengebracht: spotprenten voor het HD (plus de druk versierde enveloppen waarin ze werden verstuurd aan de krant), de Mickey Mouse-collectie, vroeg schilderwerk, mappen vol schetsen voor de films, het beste urineerwerk, collages, de films zelf, posters en Badmuts-sketches. Plus beeldverslagen van de uiteenlopende happenings en manifestaties waar Gerrit bij betrokken was. De man was altijd bezig.

Ik plak hier een paar foto’s, er staat het nodige van Gerrit bij Brabants Erfgoed en wie naar 37PK gaat (zeker doen!) moet wel een afspraak maken. Kan tot in september.

.

.

.

.

.


 

 

 

 

3 reacties op “Gerrit van Dijk”

  1. Ooit, enige maanden geleden, een gift gedaan aan de crowdfunding voor dit boek. De belofte was dat ik dan voor mijn 30 euro iets zou krijgen. Nooit meer iets van gehoord. Wie kan mij iets vertellen hoe dit zit?

  2. Bericht voor A.H. Joosten,
    Iedereen die 30 euro of meer heeft gedoneerd voor de Gerrit Hommage is per mail uitgenodigd voor een van de openingen in juli. Zij hebben ook recht op een boek. Zou je in een mail aan gerrithommage@gmail.com kunnen aangeven onder welk naam en e-mailadres je gedoneerd hebt? Dan kunnen we dat in de administratie nagaan. Namens de organisatie: Inge Crul.

  3. Ik ben gisteravond in de Filmschuur naar de documentaire van Emma Westermann geweest, het derde deel van dit project dat nu eindelijk in Haarlem te zien is. Warm aanbevolen. Ontroerend om te zien hoe openhartig Gerrit is in zijn laatste halfjaar en hoe hij vastberaden Mickey Mouse-oortjes blijft aanbrengen op andermans kitsch-schilderijen en zijn laatste film tekent. De tekenfilmfragmenten zijn trouwens kleurgecorriggeerd (gekleurcorrigeerd?) aan de hand van de oorspronkelijke tekeningen en spatten werkelijk van het doek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *