Gerrit van Dijk

Met zo’n twintig slotgenoten betraden we vanochtend als eersten 37 PK (Groot Heiligland) voor de expositie en de presentatie van het meer dan 200 pagina’s dikke boek over Gerrit van Dijk: ‘Hommage aan een inspirerende dwarsligger.’ Dat bleek een groot voorrecht.

Stuwende krachten achter het eerbetoon aan de in 2012 overleden kunstenaar waren Jacques Overtoom en Gonda Koster. Dat fraaie boek heb ik tot nu toe alleen doorgebladerd, gniffelend om de melige of bijtende humor in de kunstwerken en de jeugdfoto’s van Gerrit en zijn generatie (Piet Zwaanswijk, Jan Heijer, etc.). En die tentoonstelling vond ik verbluffend, in die zin – noem mij onnozel! – dat ik nooit ten volle had beseft hoe veelzijdig Gerrit was en hoe ernstig hij zichzelf nam als kunstenaar en animatiefilmmaker. En hoe lang geleden hij en zijn maten al vuurtjes aanstaken en oppookten hier in Haarlem – sinds de tijd dat burgemeesters nog ontstemd wegliepen bij een concert omdat het Wilhelmus niet werd gespeeld. Zulke gezagsdragers kon je als rebelse kunstenaar nog kietelen; en dus schiepen Gerrit en Piet Z. ‘Ons erelid’, een weinig flatteuze gelijkenis van KVP-er Dr. I. de Gou. Een rel was geboren, want de stad weigerde het aanstootgevende object aan te kopen volgens de BKR-regeling! Dat was in 1974.

Alles is in deze tentoonstelling bijeengebracht: spotprenten voor het HD (plus de druk versierde enveloppen waarin ze werden verstuurd aan de krant), de Mickey Mouse-collectie, vroeg schilderwerk, mappen vol schetsen voor de films, het beste urineerwerk, collages, de films zelf, posters en Badmuts-sketches. Plus beeldverslagen van de uiteenlopende happenings en manifestaties waar Gerrit bij betrokken was. De man was altijd bezig.

Ik plak hier een paar foto’s, er staat het nodige van Gerrit bij Brabants Erfgoed en wie naar 37PK gaat (zeker doen!) moet wel een afspraak maken. Kan tot in september.

.

.

.

.

.


 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *