Ga naar de inhoud

Miljardjes

Vroeger had je een duppie, een kwartje, popie jopies hadden een piekie (maar ‘guldentje’ was minder courant). De rijksdaalder kende geen verkleinvorm (wel de afko ‘riks’ of het Bargoense ‘knaak’) en dan ging het rijtje verder met vijfie, tientje (joetje), vijfentwintigje (geeltje), honderdje (meier / snip). ‘Eurootje’ klinkt als een uitvinding van bedelende junkjes om te verdoezelen dat het meer was dan een ‘gulden’ (het meervoud ‘euri’ is als poging tot humor gelukkig vrijwel uitgestorven).

 

Een biljet van duizend (rug/duizendje) heb ik zelf nooit uitgegeven / stukgeslagen. Toch kan ik daar nog een beeld bij hebben. Maar vorige week kwam ik in het HD dit citaat tegen van een ontevreden woningbouwpief: “… met een miljardje redden we het niet.” Ik spreek hem niet tegen, maar…  ‘een miljardje’?

Met alle steunpakketten en noodmaatregelen vliegen de miljarden ons ineens om de oren. Een dyscalculerende burger als ik wordt zenuwachtig van zulke grote getallen, op allerlei terreinen. Het heelal bestaat 13,7 miljard jaar. Lekker dan! De bliksem slaat per jaar wereldwijd 1,4 miljard keer in (dus?). Bij de recente cyberhack moesten rechercheurs 100 miljoen berichtjes van criminelen doorzoeken (25.000.000 waren relevant!) – als je die bundelt, hoe dik is het boek dan? In een Eindhovense woning werd 12,5 miljoen euro aan cash gevonden – past dat (250.000 vijftigjes) in een koffer? Een badkuip? Een bouwcontainer? Hoeveel cocaïnelijntjes gaan er uit een drugsvangst van 8000 kilo? Of als je er één héél lange lijn van maakt, omcirkelt die dan de aarde?

Terug naar geld. Zaterdag schreef NRC-columnist Caroline de Gruyter over de Nederlandse schrieperigheid in de EU – we misgunnen Italië 7 miljard (uitgesmeerd over 30 jaar). Zij becijferde dat het verlangde hulpbedrag per Nederlander neerkwam op €9,54 per jaar. Oftewel vier kopjes koffie op het terras per jaar. Ze kreeg heel wat over zich heen (en sommige critici zetten zelf van €9,54 meer dan honderd kopjes kofie!). Toch, het principe spreekt me wel aan. Zoals de oppervlaktemaat ‘voetbalveld’ het heeft gewonnen van de (hect)are, zie ik wel kansen voor de munteenheid ‘kopjes koffie per jaar per Nederlander’. En in ieder geval klinken zelfs felle begrotingsdebatten voortaan een stuk gemoedelijker.


 

2 reacties op “Miljardjes”

  1. Wat ik ook zo’n fascinerende formule vind is “de ECB koopt schulden op”. En “de financiële markten” – ik zie die stalletjes en schreeuwende kooplui voor me – “reageren meteen positief”. Maar inderdaad Marius, er gaat niets boven het gesmijt met miljarden. Crisis? Welnee. Niks aan de hand. Steunpakketje hier, noodfondsje daar. Hoppa!

  2. Julia Henneman

    Yo Marius. Ik ben in de Vijfhoek nog opgevoed met : wie voor een dubbeltje GEBOREN is,
    wordt NOOIT een kwartje ! Moet je me nu es zien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *