Ga naar de inhoud

De inspreker

Haarlemmer Pieter Vonck mag tot 31 oktober de raadszaal niet in, nadat hij zich op 11 juni als inspreker luidruchtig manifesteerde bij een commissievergadering.

De RaDa-reda googlede op ‘Pieter Vonck, stemverheffing’ / ‘Pieter Vonck rauwe kreten’ / ‘Pieter Vonck. activist, geluidsoverlast’ / ‘Pieter Vonck waanzinnig geschreeuw en uitzinnig ideologisch gekrijs’. Ik kwam uit bij zijn website (niet erg actueel) en luisterde naar zijn radio-interview met Haarlem 105. Dat viel erg mee: bedaard, bedachtzaam, soft-spoken.

En er was deze oude foto uit een verkiezingscampagne voor de Actiepartij. Vonck als Superman.

 

Superman bespeurt onrecht. Misstanden. Bestuurlijk falen. Met de snelheid van het licht flitst hij door de Melkweg vanuit het superheldenhuisje waar hij samenwoont met Batman, de Hulk en Spider-Man. Gedreven door idealisme, bijna uit zijn maillot knappend van morele verontwaardiging, dossierkennis en daadkracht. Net op tijd landt hij bij de inspreekavond, op een planeet waar de tijdsbeleving anders is. Trager, stroperiger. Mappen zijn zoek, de Powerpoint doet het niet, verantwoordelijke ambtenaren blijken met pensioen en nog niet ingewerkte vervangers zijn hun memo’s vergeten. De wethouder laat geeuwend weten dat het verlepte groen in de plantenbakken bij het Marsmanplein met ingang van 2028 of op zijn laatst 2029 winterhard zal zijn. “WHAAAAAOOOOOGRRRR!!!!!!!!!!!!!!!”

Omgekeerd worden ze bij de gemeente gek van hem. De heilige ernst, het rechthaberische en ja, hij hééft helaas ook vaak gelijk. Een huivering trekt door de ambtelijke gelederen als ze de Bomenridder tussen het publiek zien zitten. Als die iepen-mieper /eiken-zeikerd / elzen-omhelzer / stammen-drammer zijn zin krijgt, moet het werk over. Denk aan het Houtmanpad…

Maar een stadhuisverbod tot 31 oktober? Voor 98% van de Haarlemmers zou het een straf zijn om maandelijks een kwartier van een commissievergadering bij te wonen, beseft de Muggenmeester dat wel? Wienen (onbuigzaam in de strijd tegen drugs en misdaad) laat zich hier van zijn steilste, starste kant zien. Bedenk eens iets leuks, Jos, vind een modus vivendi. Maak van dat inspreken een soort Achterwerk in de kast en geef alle Haarlemmers de kans mee te doen. Of doe het met Zoom en draai het geluid lager als Pieter Vonck al te vurig van leer trekt. Dat moet kunnen, met volwassen gelijkhebbers onder elkaar!


 

1 reactie op “De inspreker”

  1. Julia Henneman

    Pieter V. is OK ondanks zijn wat verwarrende costumering op zijn wat verouderde site.
    Hij is heel goed ingelezen en weet waar hij het over heeft. Ik vind de maatregel van Wienen nogal schockerend. Zeker in de wetenschap dat hij sinds zijn studie-tijd fan is van Willem van Oranje omdat ” …WvO heeft gezegd, dat als we ‘ deze oorlog ‘ winnen ,
    er nadien spreekrecht en bestaansrecht zal zijn voor IEDEREEN ! ” ( Ik citeer Wienen )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *