Ga naar de inhoud

Uitgestippeld

Zwakke planning is een van mijn sterke punten; soms leveren grillige routes onverwachte doorkijkjes op of ontdek ik per abuis verborgen paradijsjes. Het komt echter ook voor dat het avontuur faliekant mislukt.

Gisteren fietsten we ’s ochtends van Haarlem naar het Flevopark in Amsterdam. Op een paar omleidingen in de buurt van Sloterdijk na genoten we van prachtige fietspaden; door Spaarnwoude, maar zelfs door Amsterdam (Westerpark). Spoorlijn en snelweg waren nooit ver weg, maar drongen zich niet hinderlijk op. Tot zover niets dan jubel. Waarna ik, overmoedig geworden, op het onzalige idee kwam langs ‘de andere kant’ terug te fietsen, via de Amstel-oever. En dan bij Oudekerk rechtsaf, vertrouwend op zich spontaan aandienende groene fietsroutes, ANWB-borden en mijn intuïtie. Haarlem, hoe ver kon het zijn?

[Bespaar me, prudente, wegwijze of betweterige lezer s.v.p. alle bruikbare en onbruikbare tips!!!!!!! Ja! ja!!! ja!!! er bestaan landkaarten, globes, knooppunten, LPF-tochten, kompassen, handzame gelamineerde gidsjes en ook van de uitvinding van GPS ben ik waarachtig niet onkundig gebleven. Het gaat er nu om dat ik niet altijd en overal een uitstippelaar of slaafse pijlenvolger wil zijn.]

Het viel dus bitter tegen. Als je plompverloren wat doet en vervolgens ergens de juiste afslag mist, zijn er heel wat dorre kilometers af te leggen. In dit land. Stoplichten breken de cadans, snelwegsmog vermengt zich met elke ademtocht, de herrie stompt je af. Eigen schuld, ik weet het, maar desondanks… Ik was geschokt dat de A5, de A9 en de N222 en nog wat van die verkeersriolen op een loze zaterdagmiddag zó druk waren. En zodra je als fietser de voor jou uitgespaarde sleuf in het landschap verlaat, is het in de wijde omgeving niet te harden.

In de Facebook-groep ‘Je bent Santpoorter als…’ plaatste iemand deze prachtige afbeelding van de tram-dienstregeling uit 1916. Hoogwaardig openbaar vervoer! Met de mogelijkheid overal tussen Katwijk en Egmond op goed geluk uit te stappen en rustig het terrein te verkennen. Toen was de bonnefooi vast nog heel gewoon…


 

 

6 reacties op “Uitgestippeld”

  1. de Haarlemmeremeer staat bij mij bekend als een hel voor de fietser. Er is niets, maar dan ook niets moois te zien. Kunnen we die stoomgemalen niet andersom laten pompen?

  2. Marius, ik weet niet of jij het je nog kan herinneren maar het zal eind jaren 80 geweest zijn. We hadden net geschaakt in Nieuw-Vennep en waren op de terugweg. Samen zaten we achterin de auto vast op te scheppen over ons fraaie spel en letten we vooral niet op de weg. Plots vroeg chauffeur Frank of wij wisten welke kant we op moesten. We bleken bij een leeg kruispunt aangekomen te zijn zonder verkeersborden, zonder bebouwing en ‘s nachts om half een leek alles hetzelfde. Er was geen enkel aanknopingspunt. Linksaf, Rechtsaf, Rechtdoor waarop jij voorstelde: “Achteruit”. En een pret.

  3. @Tom; ik wou dat jouw visie op de Haarlemmermeer wijder bekend was dan hinderde de honderden fietsers en wielrennerper dag mij niet zo als ik de weg oversteken wil van mijn huis naar het water van de Ringvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *