Ga naar de inhoud

Tropenkolder

De RaDa-reda ziet het eenpersoons hitteplan jammerlijk falen onder deze tropische omstandigheden. Onderkoelde stukjes blijken ondanks strikte voorzorgsmaatregelen (zoals rond de laptop geplaatste coldpacks) vlak voor plaatsing toch onbruikbaar.

Stukjes gaaf als ijssculpturen smelten weg lang voor de slotzin is bereikt. Op het heetst van de dag breken complete alinea’s af als waren het Canadese ijsplateaus en voor onomstotelijk gehouden conclusies glibberen weg als de gletsjers van de Mont Blanc.

Subtiele bruggetjes naar de actualiteit werken niet boven temperaturen van 33 graden Celsius en zelfs nathouden biedt geen soelaas. Op het heetst van de dag is het een waar slagveld hier op de burelen. Overal vieze afgekeurde Dagkladjes, zweterig en futloos als automobilisten in een recordfile aan de Zeeweg. Hyperthermie, warmtestuwing, zonnesteken en dehydratie maken tientallen slachtoffers; en waar anders een frisse wind waait op de redactie, hangt nu een bruinige smog die het denkvermogen danig aantast.

Het kwik blijft stijgen. In afwachting van een inval van de ARBO-dienst werkt de RaDa-reda naar beste vermogen, tegen beter weten in, zwemmend in eigen vocht en frustratie. Onvoldragen stukjes vallen ten prooi aan de woest draaiende ventilator, vallen flauw, verwelken, verdampen, zwellen ziekelijk op, moeten in quarantaine of gaan in rook op door spontane zelfontbranding.

Neeeeeeeeeee!!!! Crisis! Op het toetsenbord zijn de letters OPL, OPL en OPL met elkaar versmoploplten. Dat was het dan… Ik geef het oplopl. Toplt na de hittegoploplf!!!

OPL.S: business as usual bij iamzeropl.nopl, die betere aircopl heeft dan de RaDa-reda. Twee nieuwe stukjes!

 

Zonwering???


 

9 reacties op “Tropenkolder”

 1. Afgelopen vrijdag was het ook al bijzonder warm in Haarlem.
  Waar we in eerste instantie waren om een gitaar voor reparatie af te leveren bij een gitaarbouwer en -reparateur aan de Kruisweg. Toen we daar klaar mee waren, hebben we een broodje gegeten op de hoek van de Kruisweg en de Parklaan. Zittend op het terras aldaar valt het verschil op met een arbeideristische omgeving als Dordrecht: allemaal mooie mensen in de passende outfit.
  Maar goed; wat verder te doen in Haarlem bij deze warmte?
  We waren nog nooit in Teylers Museum geweest, waarvan we vermoedden dat het er een stuk koeler was dan buiten op straat. Dat bleek het geval. De schilderijen en fossielen waren mooi. Van de tentoongestelde apparatuur begreep ik voor het grootste deel niet waarvoor deze diende. Maar het gebouw is ook al de moeite waard.
  Inmiddels was het een uur of vijf.
  Na bij de Hema een liter koud, met 35% afgeprijsd appelsap (“weggooien is Zonde”) te hebben gescoord en opgedronken, hebben wij ons naar het Langevelder Slag begeven. We bereikten zonder moeite het parkeerterrein en hebben in zee gezwommen. Daarna nog een portie kibbeling bij de snackbar die op de duinovergang zit en toen naar huis.
  Een perfecte dag bij 33 graden in de schaduw, inclusief zonsondergang aan zee.

 2. Paula Hulsbosch

  Heerlijk! Precies zoals heel veel mensen, muv de strandgangers, dat is echt een volk apart!, zich voelen/voelden: vandaag doet het ‘koele’ briesje wonderen.
  Sterkte.
  Paula

 3. @Marius: ik ben het even nagegaan: wij zaten aan de andere kant van het kruispunt, bij ‘Jetties’. Hoe Brasserie Paris er ondertussen voorstond is me ontgaan.
  Bij Jetties doemde overigens het fenomeen op waar veel Amsterdamse horeca tegenwoordig onder gebukt gaat: bedienend personeel dat geen Nederlands spreekt. Ik kreeg dat te laat in de gaten. Terwijl ik alcoholvrij bier had besteld (de dag was nog lang), kreeg ik normale pils. De broodjes waren wat gewild exotisch, maar wel lekker.

 4. Julia Henneman

  TIP : bij de HEMA ( die bestaat nog ! ) kun je voor € 2.50 p/s zogenaamde
  koel-elementen kopen. Is bedoeld voor in de picknick- box
  maar je kunt ze ook gewoon in je nek leggen . Eventueel in een washandje als je TE gevoelig bent. Het werkt ! – spreek ik uit ervaring …

 5. @MARIUS; Basserie Paris staat te koop.
  (Als we Hutje bij Mudje gooien kunnen we een literaire brasserie beginnen).
  Sorry, t zal de tropenkolder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *