Ga naar de inhoud

Foozak

Drie twitterijtjes (van ‘Myrte’) die ik gisteren zag langskwetteren:

Dit wisten jullie vast al maar ik kijk normaal geen sport en ik ben nu in SHOCK omdat ze bij voetbal blijkbaar OPNAMES van gezang en gefluit en ge-ahhh draaien terwijl er NIEMAND in het stadion zit en dat er dus iemand is die dat live instart op basis van wat ze op het veld doen. [Ademhapje later] En blijkbaar is het gezang zelfs nog toegespitst op welke clubs er spelen en er moet dus iemand op het knopje ‘verontwaardigd gefluit’ drukken als er een kaart wordt gegeven en het enige wat ik me af kan vragen is in welke bizarre Doctor Who-aflevering we zijn beland. [De climax] En je ZIET gewoon een LEEG STADION. Fucking psychopatisch.

Grappig… Ik wíst het inderdaad, van dat achtergrondgeluid en -gefluit (is er al een naam voor? Anders zou ik ‘foozak’ willen voorstellen, naar analogie van ‘muzak’, maar dan met ‘football’). Alleen, eigenlijk verbaast het me hoe weinig het me stoort (in tegenstelling tot de huisdichteres, die bij haar werk nooit werd afgeleid door de ouderwetse massahysterie, maar nu wel allergisch reageert op het publiek uit blik).

Nee, onlangs zag ik een wedstrijd die in 8-2 eindigde (ook een ‘nieuw normaal’?) en was vooral geschokt door een andere verandering in het spel. In mijn herinnering was het zo dat een middenvelder de bal aannam en dan in een flits de afspeelmogelijkheden overzag. Bij deze wedstrijd werd iedere beklagenswaardige balontvanger direct van vier zijden aangevlogen door afgetrainde Bionische Rode Duitse Reuzen (2.30 m bij 105 kilo was het minimum). Er was geen tijd meer voor die flits!

Wat de ‘foozak’ betreft: ik vermoed dat het een kwestie van weken is voor de UEFA zijn eigen Mozarts heeft opgeleid; virtuozen die achter een klavier de stadiongeluiden improviseren: de ‘oehs’ en ‘boes’, extase en ergernis, vuurwerk, de verwachtingsvol ingehouden adem als de publiekslieveling de bal krijgt en een beetje onverstaanbaar quasi-Kroatisch/-Deens/-Spaans gevloek en getier mag ook in de mix.

Nog drie maanden, schat ik zo, en ook de lege tribunes zijn volgeprogrammeerd met 60.000 niet van echt te onderscheiden Ersatz-fans. Nu we het er toch over hebben… Misschien kunnen we de bestrijding van de pandemie en de inrichting van het ‘nieuwe normaal’ beter helemaal uitbesteden aan de financieel gemotiveerde Machers van de UEFA. De wereld genezen om de Champions League te redden! Met subtoppers als de GGD en het RIVM schiet het niet echt op.

P.S. Beetje teleurstellend: het vieze rupskruipwurmbeest heeft nog steeds geen soortnaam.

Meer ongeïdentificeerde natuur: bij het Staten Bolwerk zag ik deze (harde, beetje pukkelige) vrucht. Bijna zo groot als een tennisbal. Anyone?

 


 

8 reacties op “Foozak”

  1. Is het circus nog steeds in corona-ruste? Dan kunnen de circusmuzikanten bijverdienen door voetbalwedstrijden muzikaal te begeleiden. Wat de planten betreft…je kan natuurlijk PlantNet downlooden op je telefoon dan kun je ieder plantje, bloem of blaadje snel en juist determineren. Het is maar een idee of is er dan de lol vanaf?

  2. Ik begrijp helemaal dat je hebt gekozen voor ‘foozak’ in plaats van ‘balzak.’

  3. Rode Duitse reus? 105 kilo bij 2.30 meter is een BMI van 19.7. Geen Duitse reus maar eerder een licht ondervoede bonenstaak.

  4. @Henk Sloos: dat ‘afgetrainde’ zie je voor het gemak over het hoofd. Ik geef toe, ik heb geen sommetjes gedaan voordat ik het opschreef. Wel net mijn eigen BMI berekend: 20,2.

    @Cees: ja, ik weet van de app, maar heb mijn telefoon nooit aan bij het wandelen. En een beetje contact met de RaDa-lezer is ook nooit weg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *