Ga naar de inhoud

Onderwatergok

Bij Middenduin zagen we onder de brug een raadselachtig onderwaterding – wierig, pluche-achtig.

 

Ik maakte een paar foto’s en gaf foto-app Irfan thuis het luie commando ‘auto-adjust colours‘. Het water werd prompt blauwer en er verscheen een oranje onderwaterspook. Met oogjes, of oogkassen?

 

Waarschijnlijk gewoon een beschonken stroper of waterrattenvanger uit de 17e eeuw die tijdens zijn clandestiene bezigheden struikelde langs een rietkraag en in de plomp terecht kwam. Aan zijn langdurige dienstverband als veenlijk kwam een einde door de recente baggerwerkzaamheden die de afwatering van het gebied moeten verbeteren. Sindsdien kan hij zijn draai niet vinden.

Of anders betreft het het laatste exemplaar van de lang uitgestorven gewaande, en sinds dit weekend echt uitgestorven, Kennemer reuzebever, die tot in de Late Middeleeuwen intensief werd bejaagd door de inheemse bevolking, daar de pels van een volwassen dier precies confectiemaat 48 had. Er hoefde na het villen alleen nog maar knopen aan te worden gezet (de ritssluiting werd pas later uitgevonden – door de mens, niet door de bever). Met één zo’n pels en een paar knopen was je helemaal het heertje/dametje (kom daar bij zo’n armoedige nerts eens om).

 

Het valt ook niet uit te sluiten dat we hier te maken hebben met een afgekeurd en afgedankt experimenteel zwempak van Maarten van der Weijden, dat beter dan de in webshops verkrijgbare wetsuits moest beschermen tegen hypothermie. Bij een proefelfstedentocht bleek het pak slechts één nadeel te hebben: de inheemse bevolking zag Maarten aan voor een Kennemer reuzebever en bestookte hem onophoudelijk met katapulten, kruisbogen en werpspiezen.

Maar ik geef (zoals altijd) mijn theorieën graag voor betere!


 

 

2 reacties op “Onderwatergok”

  1. ‘Het zou zo bij mij aan de muur mogen hangen, het portret dan. Wat het is is niet zo moeilijk, maar onthulling lijkt mij overbodig, jouw fantasieën zijn mooier.

  2. Lastig, lastig om hier nog wat aan toe te voegen…ik had gedacht aan een in december 2019 door een beschonken Haarlemmer in wanhoop weggegooid zwartepietenpak, maar bij nader inzien lijkt dat me toch niet waarschijnlijk. Ook een te water geraakte pij van een Cisterciënzer abt, hm. Nee ook niet. Sluit me aan bij jouw analyse, @Marius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *