Ga naar de inhoud

Pre-techo

Ik doe heus mijn best om enigszins bij te blijven, maar soms tuimel ik in de peilloze afgronden van mijn eigen onwetendheid. Als niet-vader en niet-oppasopa blijk ik allerlei onwikkelingen op het terrein van modern ouderschap (papa’en en mama’en, zeg maar) te hebben gemist. Prénatal is voor mij terra incognita, in mijn beleving even ver weg en griezelig als Spitsbergen. Vocabulaire als onesie, rompertje, Maxi-cosi en babyshower moet ik onwillekeurig altijd even vertalen, net als Errungenschaft, caoutchouc of pangolin.

Onlangs las ik over een bosbrand in Californië die zou zijn veroorzaakt door een ‘gender reveal party’. Wuhhh? Ik stelde me er iets gewaagds bij voor; een enorm nachtelijk kampvuur bij Sacramento met een kring opgewonden dansende volwassenen die daar tussen de ceders en cipressen bij het licht van de vlammen beurtelings hun geslacht ontblootten, waarna de hele groep juichte en jubelde. Hoera, een cisman! Hoera, een transvrouw! Met alle varianten van dien. Maar het bleek een ritueel rond aanstaande ouders, een fenomeen dat ook in Nederland zijn intrede heeft gedaan. Geniepig, achter mijn rug om.

De commercie heeft er wél weet van. Het gebeuren speelt zich meestal af na de pre-techo. Herstel, de pret-echo, het filmpje dat de pretechoscopiste tegen betaling maakt rond week 33 en waarop je kunt zien of de boreling to be een jongen of meisje is. De première van de opname is bij de GRP. Bij zo’n feestje draait alles om de kleuren roze (♀) en blauw (♂), waarbij de spanning tot schier ondraaglijke intensiteit wordt opgevoerd. Denk aan een taart met gender-neutraal glazuur, die bij het aansnijden van binnen rose of blauw is! Maar er zijn allerlei varianten. Zo’n GRP mag niet mislukken, dan staat de foetus al direct op achterstand. In het leven.

Of loop ik toch alweer achter, net nu ik meende bij te zijn? In de rubriek Achterklap van nu.nl lees ik dat celebrity’s Jelka van Houten en Henry van Loon hun aanstaande baby’tje gender-neutraal gaan opvoeden. Van Loon was de conciërge uit De Luizenmoeder en Van Houten had eerder een huwelijk met Koppe Koppeschaar. Jullie hadden mij er niet over gehoord als Jelka Scharenkop een drieling had gekregen met Luisje Loonmoeder, die gerecyclede, door het stel zelf van oude scripts gemaakte CO2-neutrale luiers ging dragen, zodat ze hun emissierechten konden doorverkopen aan de cast van Flikken.

Maar in deze roze-blauwe context is het toch relevant… Jelka en Henry voeden hun kind gender-neutraal op. Dat jullie het maar weten.

P.S. Maar ook met het shownieuws loop ik alweer achter: Henry van Loon is bedolven onder de haat naar aanleiding van het bericht en slaat nu terug.(Wordt niet vervolgd, RaDa-reda).

Zaterdag 12 september leiden de huisdichteres en ik een tweede prozawandeling door het Kleverpark. Aanvang 12.30 uur. De eerste zit vol. Zie verder hier.


 

2 reacties op “Pre-techo”

  1. Misschien niet heel vreemd dat ik de titel als pre-techno las. Daarbij kan je denken aan avantgarde componisten als Xenakis en Varese. Maar ook aan een subgenre van techno. Anyway, m’n lectuur van je stukje ontspoorde compleet, zelfs nog na Prénatal. Absurdistisch en leuk!

  2. @Harrie: Dank! En fijn om te horen dat ik mijn lezers van het eerste uur nog steeds kan boeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *