Ga naar de inhoud

Scheef?

De arme Jacob van der Meulen kan het ook niet helpen: de veiligheidsregio Kennemerland kreeg de status ‘ zorgelijk’ toebedeeld, cafés moeten om middernacht sluiten en dan trek je als HD-journalist met je quotecollectebusje langs betrokkenen, wetend dat ze er overwegend gulpknopen, campingmuntjes en ongeldig Moldavisch kleingeld in zullen doen.

In casu citaten van een verongelijkte horeca-bobo (die niet snapt waarom juist zij weer moeten ‘bloeden’) en Dante de Jong van het dispuut Carpe Noctem (Pluk de nacht), die de introductieweek van InHolland organiseerde.

Deze Dante (de geboorteaangifte deden zijn ouders pas na veertien dagen dubben. Wordt het Boccaccio, Horatius, Voltaire, Goethe, Gogol of Sophokles de Jong?) is er snel klaar mee. “Jongeren vieren toch hun feestje.” Zelf gaat De Jong liefst ‘elke dag even een biertje drinken’ (N.B. Zijn naamgenoot, auteur van de Divina Commedia plaatste slempers en veelvraten in de derde cirkel van de hel, waar zij eeuwig zullen kronkelen en kermen in ijzige modder).

Als de kroegen dicht zijn, zal het feestvieren elders gebeuren, weet Dante (de Jong) nu al. Dat kan hij billijken, want een goede band met studiegenoten ‘voorkomt veel studie-uitval, hebben studies uitgewezen.’ [Kritische RaDa-kanttekening: dagelijks kroegbezoek bevordert studie-uitval eveneens.]

Vindt de RaDa-reda dat die studenten allemaal op moeten houden met mekkeren en mieren over hun god-gegeven recht op nachtbraken, katers en coma’s, levercirrose én corona? Janeejaneejaneejaneejaneejaaneejanennjaa… Ach… Ieder heeft zijn eigen verhaal. De enige jongere die ik deze week sprak was mijn nichtje, dat filosofie studeert en een jack draagt met ‘Nietzsche Fanclub’. Ze werkt ook nog in een verzorgingstehuis. Goed hoofd, sociaal sterk, leuke meid. Ze leeft er allesbehalve op los, naar eigen zeggen. Houdt de bubbel klein. En verder? De studie? Ze had voor de eerstkomende maand drie ‘echte’ colleges staan, vertelde ze een beetje beteuterd.

Drie?!? Bij filosofie? Nou ben ik de mensen zat die erop wijzen dat het scheef is dat je wél dit maar niet dat mag en hier wél en daar niet… Maar los van alles, toen ik dat hoorde had ik echt met haar te doen. Wat een treurnis.

 

Roeileut vanmiddag in de buurt van de Bosbaan.


 

1 reactie op “Scheef?”

  1. Julia Henneman

    Zo zalig gisteren in stilte aan het strand ( Bronze Beach ) gezeten, Marius. En gezwommen in de zee. Met een lieve vriendin. We vroegen ons nog af : wat is de CODE VAN VANDAAG – dat het hier opeens zo zalig STIL is ??? Code BRONZE , begrijpen wij na het lezen van je RADA van vandaag … Laten we onze zegeningen blijven tellen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *