Ga naar de inhoud

Darryl Osenga Stadsdichter

Amai, amai, amai, zouden ze in Leuven of Gent weeklagen als het hún nieuwe stadsdichter was geweest. Maar dit is Haarlem, waar Darryl Danchelo Osenga (1987) zojuist is benoemd tot opvolger van Willemien Spook.

‘Je bent literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad en interesseert Haarlemmers op een aansprekende wijze voor poëzie’, luidde het in de werving. Proviso: dat moet in de Nederlandse taal ‘in de ruimste zin van het woord’ (wat dat laatste ook moge betekenen – het klinkt omineus).

Toen de benoeming bekend werd, las ik eerst het gedicht waarmee de kandidaaat stadsdichter zich had gepresenteerd. Osenga treedt op als rapper (artiestennaam Insayno) en dat lees je eraan af. Dat lees je er héél erg aan af. Aan close reading wil ik Zusje van de hoofdstad niet onderwerpen, maar… ahum… persoonlijk zou ik er nog een paar dagen aan hebben gebeiteld, geschaafd en gepoetst. Nou ja, het is mijn genre niet en als de achtkoppige commissie (met Jaap Lampe, Joshua Baumgarten en Joni Zwart) zich door die rap-dreun en die alom inzetbare rap-ernst in vervoering heeft laten brengen… Of misschien dat ze dat muffe, ingeslapen Haarlemse dichterswereldje een beetje wilden opschudden?

In het HD noemde Jaap Timmers de keuze voor Osenga verrassend en gedurfd. Een paar uur nadien lijken dat eufemismes voor ‘onbekookt’ en ‘roekeloos’, want kort na de bekendmaking van de winnaar barstte er een heel vies publicitair bommetje. Osenga’s verleden werd opgerakeld (hij is vier jaar geleden veroordeeld wegens opruiing bij rellen in de Schilderswijk). En Tzum kwam hiermee. De nieuwe ambassadeur zong in 2012:

‘De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen.
Ik zie je denken: gast dit kan je niet doen
8 miljoen joden? Ik praat hier over 18 miljoen slaven.’ (zie verder hier)

Hoe pijnlijk kan het worden?

Geen Stijl en zijn reaguurders waren er als opgevoerde kippen bij om de brede maatschappelijke kaders aan te brengen (‘de deuggolf’) en in het verlengde hiervan de ondergang van de beschaving aan te kondigen. ‘Weer een stap dichter bij de afgrond. Ga zo door, ga zo door.’ [Kijk, of dat Haarlemse stadsdichterschap door de buitenwereld ook serieus wordt genomen!]

Het HD tekende op dat de nu 33-jarige Osenga in een kalmere levensfase is beland en een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Over de onrustige fases zou hij een ‘open’ en ‘tof’ gesprek hebben gehad met burgemeester Wienen, ‘waarin alles ter sprake is gekomen’. Als dat zo is, zou ik het wel ‘tof’ vinden als Wienen het nu ruiterlijk voor hem en zijn commissie opnam en uitlegde dat die ‘jeugdzonde’ (?) nu echt verjaard is. Liefst met een paar prachtige, prosemitische citaten uit Insayno’s recentere werk. Overtuig ons!

Al vrees ik dat de schade niet te herstellen is. Hoe zal iemand nog onbevangen naar Osenga kunnen luisteren? De benoemingen van de stadsdichter gaan traditioneel met tumult gepaard, maar dit is een diep, diep, diep dieptepunt. En dat stemt mij bitter.


 

6 reacties op “Darryl Osenga Stadsdichter”

  1. Nu ben ik geen kenner, dat voorop. Maar dat geput in zijn verleden vind ik moddergooien, zand erover. Het CIDI lijkt zelfs vergevingsgezind. Maar een rapper…..als stadsdichter is tot daar aan toe … maar uitgerekend in mijn stad?

  2. Citaat Bieb:
    Onder zijn eigen naam is hij actief voor Stichting ‘Ik ben Wij’ en geeft hij workshops en trainingen op onder meer scholen. Osenga is opgeleid tot sociaal-maatschappelijk werker en houdt zich al jaren bezig met interculturele communicatie en het verbinden van verschillende doelgroepen. Einde citaat.
    Verbinden?

  3. De selectiecommissie en de gemeente hebben hier echt een verkeerde keus gemaakt. Dit is ook niet iemand die zijn fouten uit het verleden ruiterlijk erkent en daar afstand van neemt. Hij is nu inmiddels in een onmogelijke positie gebracht. Hij kan het beste morgen met een fantastisch gedicht afstand doen van de benoeming.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *