Ga naar de inhoud

Sedum, sedum!

Gisteren verrichtte ik samen met de huisdichteres de opening van een dak. Misschien moet ik dat even toelichten?

Er was eens een lelijk, kaal dak bij verzorgingstehuis De Blinkert in het Ramplaankwartier. En Joop van Roon keek daar op uit. Een doorn in zijn oog, dat dak! Hij vond medestanders. Het plan rees begroeiing aan te brengen; er kwam een Stichting Groendak die fondsen verwierf en zowaar! Sedum, heten de vetplantjes die het nu sieren.

In mijn toespraakje over dit geslaagde initiatief sprak ik vertederd over het mikro-groen her en der in ons versteende Haarlem – particulieren met groene vingers die van alles zaaien en poten; in oude badkuipen, regentonnen, kruiwagens en soms zelfs (moet kunnen!) bloembakken. Alle beetjes / bijtjes helpen!

Nou wilde het toeval dat ik een paar weken geleden een paar foto’s maakte van een plek waar ik tientallen keren per week langskom. Ik had al een melig bijschrift (NS, wie heeft de leiding?), je weet nooit hoe het van pas komt.

 

 

Nou, bij dezen dan, als vergelijkingsmateriaal. Want momenteel neemt Prorail het talud onder handen. Grondig, mag je wel zeggen. Nee, ik ga hier niet beginnen over de zeldzame bielskever of de bijna uitgestorven seinwisselslak.

 

Maarruh… ik hoop wel dat ze al héél veel sedum en andere rotsplanten hebben klaarliggen voor op die helling.

 

En anders stuur ik subiet Joop van Roon op ze af!


 

6 reacties op “Sedum, sedum!”

 1. Als geboren Ramplaankwartierder (en er minstens 45 jaar gewoond te hebben) is mijn belangstelling gewekt. Bovendien was ik een periode een frequente bezoeker van de Blinkert. Kennelijk nooit omhoog gekeken want herinner mij niets van een lelijk dak. Mis in dit verhaal dus ernstig een foto van voor- en na.

 2. @Ja, alleen waren mijn foto’s (door alle nattigheid gisteren) niet zo denderend… Het is het dak direct boven de ingang.

 3. Julia Henneman

  De Blinkert is 1 van de mooiste en liefste en creatiefste ‘ verzorgingstehuizen ‘ van Kennemerlandia ! Schrijf je alvast in als je boven de 55 bent !
  Wat er aan het ‘ talud ‘ is gebeurd daarentegen is inderdaad HEMELSCHREIEND .
  En heel slinks en traag , eerst de prachtige bomen daar kappen , ‘ niemandsland ‘ laten ontstaan en dan … a proces of the boiled frog …

 4. Se-dum, se-dum. In de spoortunnel over de Kinderhuissingel hoor je het al jaren als er een trein traag boven je passeert. De beschaafde variant van ke-deng ke-deng.

 5. Beste Marius,

  ProRail heeft mij laten weten dat de klimop terugkomt op de geluidsschermen, het plantsoen voor het talud weer in originele staat wordt teruggebracht en de kieren tussen de zetstenen worden ingezaaid met een bodembedekker.

  Met vriendelijke groet, Robbert Berkhout

 6. Marius (RaDa-reda)

  Beste Robbert,

  Het enige wat straks nog ontbreekt is een natuureducatiepad over dat talud! Maar de bedoelingen zijn goed, zo te horen. Dank voor de update!
  En nu ik weet dat je het RaDa leest, ik had ook nog dat zuurtje over het pseudo-weekblad Haarlem City: https://www.dagklad.nl/2020/09/21/city-haarlem/
  Mocht je daar ook invloed kunnen uitoefenen… (Een wethouders werk is nooit af, maar dat wist je al natuurlijk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *