Ga naar de inhoud

Spontaan bezoek

Heeft WhatsApp het spontane bezoek gekild? Of was dat al veel eerder uitgestorven? In de vorige eeuw?

 

Hoge hond, wachtend op bezoek?

Ik heb het over een onaangekondigde inval bij vrienden of bekenden, zo van ‘hal-looooo, we waren toevallig in de buurt en dachten… Hé, gave kamerjas heb je aan, man! Feestje gehad? Zo’n zooi Bokma-flessen en groene olijven zie je zelden bij elkaar op het parket! Nee, doe geen moeite, we blijven maar een uurtje, hoor! Hoewel, als je per ongeluk nog rode wijn open hebt staan?’ Waarna je moet uitleggen dat die slingers er nog hangen van drie verjaardagen geleden en dat je sinds Kerst een jenever-/olijven-/gevulde speculaasdieet volgt. Of gewoon de waarheid vertelt.

Heeft het met onze gevorderde leeftijd te maken? Gisteren kregen wij voor het eerst sinds lang onaangekondigd bezoek. Nou ja, vijf minuten waarschuwing vooraf, net lang genoeg om ons te doen beseffen dat de catering karig zou zijn (zure waterkefir, PWN-kraanwater of koffie – alles zonder gebak, gevulde speculaas of olijven).

De spontanisti in kwestie waren twee leuke, gelukkige, spontane (!) jonge mensen waar we het goed mee kunnen vinden. Ze hadden spontaan steps gehuurd op de Kruisweg en hun zwerftocht van 20 km nu even onderbroken om uit te blazen en bij te praten. De huisdichteres baande zich moeizaam en onspontaan een weg door een barrière van agenda’s, tijdschema’s, jaarplannen en voortgangstrajecten en schoof aan. Zette de knop om. En vond het weldra erg leuk, net als ik!

Vandaag wandelde ik ontspannen door de stad, zonder verplichtingen. In de Koninginnebuurt begon het te kriebelen. Ik kende daar een adresje… Zou ik ook zo’n instuif plegen? De schroom was ditmaal nog te groot, maar wie weet, nog een paar weken corona-gedwongen contactarmoede en iedereen is tot tranen geroerd als er zomaar wordt gebeld.

Hond in de Leidsebuurt, hopend op een beetje reuring


 

1 reactie op “Spontaan bezoek”

 1. Julia Henneman

  Kom , kom , Marius !
  Trek de STOUTE SCHOENEN aan , en trek hier eens aan bel !
  Als ik er niet ben, ben ik er niet en als wel, dan wel .
  Mijn lieve huisvogel RENOCOCO is ook dol op visite !
  Ik heb niet standaard Bokma onder de kurk, maar altijd wel IETS !
  Wees welkom en die huisdichteres van je ook !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *