Ga naar de inhoud

Petsen en zwetsen

‘Obsessie met vrouwenbillen,’ kopt het HD op pagina 2. Ik veronderstelde dat het artikel een universeel fenomeen zou behandelen (‘89% van vrouwen ontevreden over eigen achterwerk’ of ‘Borsten sneue verliezers in strijd om mannelijke aandacht’), maar uiteindelijk bleek het te gaan over de ‘Alkmaarse billenpetser’ die volgens de laatste telling 23 maal ..uh… toesloeg.

De krant (nieuwsgierig geworden) benaderde zowel een criminoloog als de NL Pro Groep, gespecialiseerd in karakteranalyse en emotiemanagement. Wat bezielt zo’n petser? De aangedragen clichés kun je ook oogsten op een willekeurige brugklasmentorenvergadering. ‘Onzekerheid’, ‘behoefte aan erkenning en waardering,’ ‘behoefte aan controle,’ ‘sociale ontwikkeling gestoord’ (door misbruik of gebrek aan liefde?), ‘hormonale bevrediging.’ Misschien is de man een loner (aldus Pro Groep), een vaste relatie valt niet uit te sluiten (meent de criminoloog) en hij is goed te behandelen.

Qua mensenkennis lijken we niet bijster opgeschoten sinds de vroege Middeleeuwen, al geven we dat niet graag toe. Anders zouden we de klassieke straffen misschien kunnen overnemen: na arrestatie twee dagen in de schandpaal met die billenpetser en alle vrouwen die de behoefte voelen (hormonaal, emotioneel, of uit sensatiezucht) mogen hem op op de Kaasmarkt op de kont meppen met inachtneming van de coronaregels.

 

Zelf zagen wij gisteren onze pogingen tot psychologische duiding vastlopen bij het Brouwerskolkje. Een zwaan versperde het verkeer de weg. Er speelde iets met een andere zwaan, een oude territoriumkwestie of een liefdesvete. De rivaal hield zich voor ons onzichtbaar op aan de waterkant en die van ons had besloten dat hij liever onder een bus kwam dan de confrontatie aan te gaan. Was het een loner? Had hij verkeerde fantasieën uitgeleefd? Kreeg hij te weinig waardering? Enkele omstanders kozen partij voor de zwakste en verjoegen de ‘foute’ zwaan, die opsteeg als solliciteerde hij voor een KLM-reclame, waarna de blokkeerzwaan opgedreven werd naar zijn natuurlijke habitat. Bestaan er zwanen-mediators en – gedragstherapeuten?

Meer zwanen op het RaDa: de Pluimstrijker met smetvrees en (ai, zoeken op ‘zwaan’ is lastig, ik schreef te vaak over het gelijknamige café). Nou dan alleen deze foto maar, van zwanen die het wél goed kunnen vinden samen.


 

 

 

1 reactie op “Petsen en zwetsen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *