Ga naar de inhoud

Een rivier die stroomt

Goed, het hoge woord moet er eindelijk maar eens uit, na enkele niet eens zo heel stille hints en een paar Funda-gerelateerde blogjes: als alles volgens plan verloopt, gaan wij verkassen uit Haarlem. En niet zo’n beetje: 122 kilometer oostwaarts.

Ben ik afgeknapt op de Spaarnestad en zijn bewoners? Is het plotseling niet meer te harden in de Kleverparkbuurt? Is ons huis onbewoonbaar verklaard? Zijn we krankjorum geworden? ‘Nee’ op alles!

Ik geef toe, we schrokken nogal van onszelf. We koesterden al langer vage verlangens naar een tuin en een rustiger omgeving; de leegte en ruigheid van Orkney is al een jaar lang onbereikbaar. Toen waren er goede vrienden die naar Zutphen verhuisden, huid en haar achter zich latend! Herstel, huis en haard. Dat kon dus! Onze eerste huizenbezichtiging voelde nog als een gril en we keerden licht ontgoocheld terug. Bij de tweede werden we overrompeld.

Het huis voelde goed, het dorp eveneens en er was daar een rivier die stroomde (voor buitenstaanders, bij het Spaarne is dat een eeuwig twistpunt). Mijn camera wist niet welke kant hij op steigeren moest.

 

 

Er was een schattig pontje.

 

De volgende ochtend werden we wakker (gelukkig wel!) en moesten het even bij elkaar verifiëren. Hadden we écht een bod uitgebracht?

The rest is histo… nee niet, we moeten ons huis nog verkopen (overbiedt allen!) en dozijnen dozen vullen, dus de eerste maanden zijn we er nog. En het RaDa? Ze schijnen daar internet te hebben; technisch zijn er geen hinderpalen, maar ook qua schrijven lokt een nieuw begin. De domeinnaam wijda.nl is trouwens al bezet, dat heb ik nagetrokken. En voor jullie, trouwe en ontrouwe lezers sinds april 2005 … nee, ik beloof niks.


 

 

19 reacties op “Een rivier die stroomt”

 1. Dus geen grapjes!!! Ongelooflijk, jullie ook al, wat moet er van ons worden!!!??
  Laat ajb het Rada, onder wat voor naam dan ook, nog een linkje blijven!!!
  Ook wel spannend, zo’n nieuwe ‘start’.
  Bonne chance.
  Paula

 2. Ook al gaat Haarlem jullie en het Rada erg missen, het is jullie van harte gegund. Het wordt de hoogste tijd voor een (afscheids)bundel 15 jaar Rada!

 3. @Gonda: in het kader van de nazorg!
  @Paula: een linkje is wel het minste. En wie weet (zie reactie van Gonda)

 4. Goh, heel veel geluk gewenst, alvast. Ik ben razend nieuwsgierig waar jullie gaan wonen. Ook al zou ik niet willen verhuizen. Ik vind die streek buitengewoon aantrekkelijk! Overigens je hebt daar 2 mooie rivieren.

 5. Leuk hoor. Eind deze maand zijn we er een paar dagen. Op weg naar ‘more’ zal ik er even doorheen rijden. Het is mijn lievelingsrivier…al 58 jaar.

 6. @Rigo Reus: Laten we er geen gezelschapsspel van maken. De adreswijzigingen komen later.
  @Cees: een IJssel-liefhebber, leuk om te horen
  @Birgit, maar voor die tijd gaan we nog wandelen, hoop ik.

 7. Zou het vertrek van Marius het einde van de hausse op de OG markt markeren ? Immers, we hebben het al eerder gezien; de huizenprijzen in Amsterdam stijgen fors, Haarlem en andere omliggende gemeente gaan mee doen in de bonanza, daarna prijsstijgingen “boven het kanaal” en uiteindelijk een beperkte uittocht naar de buitengebieden door pensionado’s en gezinnen die “het roer helemaal willen omgooien”. Een klein? deel komt daarna weer terug en laten een moeilijk verkoopbaar huis achter op het platteland (wat zochten we daar?).

  We twijfelen hier allemaal wel eens over in een bepaalde levensfase, de meesten (zoals ik) durven het uiteindelijk niet aan maar Marius dus wel. Mooie stap, succes !

 8. nicole schouten

  O wat jammer. Veel contact hebben we niet maar zoveel nieuwe mensen in de straat is niet leuk. Ze groeten niet, stappen in en uit de auto en je ziet ze niet meer.

 9. @Nicole: voorlopig blijven wij nog zwaaien (en die nieuwe mensen geven we wat extra tijd om te integreren – al snap ik van sommigen wat je bedoelt).
  @Van A: Wat die bonanza betreft ben ik het met je eens (al moet ik het zelf eerst nog zien) – het voelt vreemd.

 10. Ja, die wolkenluchten boven de IJssel! Prachtig. Mooi vastgelegd door Jan Voerman. Te zien in het Voerman museum in Hattem. Straks een lekker fietstochtje.
  Heel veel woonplezier daar!

 11. Ja, dat heb dan weer als je zelf een een nacht en een dag buitenshuis bent (http://moedwil-en-misverstand.blogspot.com/2020/11/bergen.html). Dan ben je nogal laat met feliciteren.
  Desondanks alsnog, van harte.

  Wijhe. Een strategisch gekozen plek.
  Aan de westkant de Veluwe op fietsafstand en in het oosten, iets verder weg, de Sallandse Heuvelrug, met Korhoenders op de Holterberg. Daar tussenin relatief kleinschalig cultuurlandschap met veel eiken. En de eik is, voor wie dat nog niet weet, de boom van de historie en de beschaving. Heel wat anders dan die snelgroeiers, waarmee ze het westen van Nederland proberen op te leuken, wanneer de boel weer eens op de schop is gegaan, wat iedere vijfentwintig tot vijftig jaar schijnt te moeten gebeuren.
  Ik kijk nu al uit naar de verhalen die door je nieuwe omgeving zijn geïnspireerd.

  Geweldige foto van het stuurhuis van de pont, met dat bordje ‘betalen’, trouwens.

 12. Marius (en Sylvia), gefeliciteerd met jullie avontuurlijke stap! @Hans: ik moet bij de eik meteen denken aan de eikenprocessierups en aan het gezegde dat je een oude boom niet moet verplanten…

 13. @Maarten: die Eikenprocessierups is weer zo’n voorbeeld van hoe de moderne media de mens naar de natuur laten kijken.
  Ik ben de afgelopen maanden onder veel eiken doorgelopen en heb er niet één gezien. Zelfs niet op plekken waar bordjes hingen die ervoor waarschuwden.
  Waarmee ik overigens niet wil beweren dat de die rups niet bestaat, of nooit en nergens een probleem zou zijn.

 14. Goed voor jullie! Jammer voor ons. Voor Haarlem, voor het schaken, voor het blog. Voor de spontane ontmoetingen.
  Veel succes met de transitie.

 15. Ton van der Veldt

  Hoi Marius en Sylvia,
  Wat een verrassing…. weg uit het Haarlemse en omgeving, waar je zoveel voetsporen hebt liggen. Wat zal dat een moeilijke beslissing zijn geweest met vragen zoals “wat laat ik achter?”
  Uiteraard zal je afscheid moeten nemen van al die bekende en tastbare locaties; jullie, door de jaren heen, zorgvuldig opgebouwde sociale omgeving. Maar troost je, de vele herinneringen blijven je “eigendom” en neem je mee, wherever you go!
  Jullie zullen de komende tijd ontzettend druk zijn met inpakken, regelen, (emotioneel) afscheid nemen, dat door deze coronaperiode misschien niet zo zal gaan als je zou willen.

  Anyway, de verandering zal een uitdaging worden, maar weet ook dat iedere verandering nieuwe kansen in zich heeft en onverwachte mogelijkheden biedt.

  Wij hebben er alle vertrouwen in dat jullie dit avontuur: wonen, recreeren, en “werken” in een nieuwe omgeving, goed zal afgaan en nieuwe creatieve energie zal geven. Houd jullie haaks en een “onverwacht” bezoek op jullie toekomstig adresje, zit in het vat. Keep in touch. Ton en Christie

 16. @Ton & Chris: we komen er nu net vandaan en hebben er nog meer zin in. Jullie krijgen een adreswijziging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *