Ga naar de inhoud

Olivijn

‘Op dit moment help je mee aan een beter klimaat.’ Wat nu weer? Ik was me van geen goed bewust, maar het gemeentelijke info-bord op het Kennemerplein bij vijf serieel geplante iele boompjes legde het gelukkig uit. Olivijn!

Wat stikstof is voor de milieuvervuiling, is olivijn voor de milieuredding. Het gesteente neemt ‘CO2 op als het verweert, vooral na een regenbui. Hoe meer je over de steentjes loopt, hoe meer CO2 het opruimt.’

Dat laatste las ik overigens pas toen ik thuis de foto bekeek; en ik was uit mijzelf niet op het idee gekomen. Misschien wel als er rond die iele boompjes drommen Haarlemmers driftig hadden gestampvoet, getwist en geschuifeld om de natuurlijke werking van het olivijn te versterken; dan had ik mijn solidariteit kunnen betonen.

Olivijn in afwachting van natuurvrienden

Hoewel, ik weet nog niet wat ik ervan vinden moet, beste Raarlemmers. Het olivijn oogt als kolengruis en het geheel ziet eruit of onze ex-bloemenstad in Limburg een partijtje mijnafval op de kop heeft getikt als goedkope bermvulling. Straks in het voorjaar heb ik toch liever krokussen daar.

Iets anders: de gemeente blijft nieuwe campagnes bedenken om van zijn voorraden afbreekbare verf af te komen. Na die gele (en allengs minder gele) harten met ‘fijn dat je rechts loopt’, zag ik vandaag her en der op het plaveisel geheven handen geprint met het bijschrift ‘Meld geweld’ en dan een telefoonnummer. Ik weet niet wie de doelgroep is, maar of je nou als slachtoffer (sterretjes ziend, suizebollend) over de grond kruipt of als dader met een rood waas voor ogen staat te stuiteren van woede, in beide gevallen zal je moeite hebben de cijfers te … ontcijferen.

8806 2009? Trouwens, is het bellen gratis of kost het €0,35 per minuut? – dat hadden ze er wel even bij mogen zetten. Er wordt vaak geklaagd over overheidscommunicatie, maar dit durf ik gerust een dieptepunt te noemen.


 

 

2 reacties op “Olivijn”

  1. Zo liep ik in het voorjaar over een pad door het Prinsenhof te Leeuwarden. In dat betonnen pad was gedeeltelijk olifantengras verwerkt wat ook weer zoveel procent CO2 scheelde, volgens het trotse begeleidende schrijven. Ik ben vóór hoor, maar die 200 meter?

  2. @Cees: ja, waarom niet gewoon gras op zo’n strookje? Gewoon ordinair gras; niet eens olifantengras. Dat neemt inderdaad ook CO2 op en produceert zuurstof. En ik vind gras ook gewoon mooier dan dit grijs. Er is al teveel grijs in de wereld.
    Maar misschien weet ik al waarom de gemeente Haarlem dit beter vindt dan gras. Je hoeft het niet te maaien.
    @Marius: 0800-2000 is het landelijke meldnummer voor huiselijk geweld. Niet voor de neergeslagen voorbijganger, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *