Ga naar de inhoud

De Echtste Haarlemmers

Geen gehucht of gat zo klein of het heeft een eigen Facebook-groep met de naam ‘Je bent Gehuchtbewoner / Gattenaar als…’.

Nostalgische kiekjes van de rozenbottelpluk bij Gehucht, verbleekte pentekeningen van Gat bij Nacht. Suikerzoete herinneringen aan Gehucht toen het nog minder dan 80 inwoners telde (waarvan 70 vermaagschapt). Bij lastige bevallingen spoedde een vroedvrouw zich met haar driewielige bokkenwagen over de hei vanuit het afgelegen Gat.

Wij hebben natuurlijk ook zo’n groep waar de Haarlem-liefde openlijk beleden wordt: ‘Je bent Haarlemmer als…’ met liefst 35.000 leden (onder wie ikzelf, sinds ik mijn ziel verkocht heb aan FB). Met 35.000 leden mag je gerust spreken van een dwarsdoorsnede van de bevolking, dus (je weet hoe de bevolking is!) misschien was het onvermijdelijk dat op een gegeven moment de pleuris zou uitbreken. Dit weekend was het zover. Iets met moderatoren die onbehouwen te werk waren gegaan, beschuldigingen van zelfpromotie, verwijderde foto’s, opgekropt ongenoegen over de verziekte sfeer en… Historici moeten zich later maar verdiepen in de precieze oorzaken van het schisma binnen ‘Je bent Haarlemmer als…’

Hoe dan ook, er vond een afsplitsing plaats; een nieuwe groep werd opgericht, met een andere, maar niet zo héél andere naam: ‘Je bent pas echt Haarlemmer als…’  Ze hebben inmiddels al een paar duizend leden. Toch doet die naamgeving het ergste vrezen. Verdere versplintering dreigt. Het opbieden kan beginnen:

  • Je bent pas helemaal echt 100% Haarlemmer als…
  • Je bent pas helemaal echt een volbloed geboren en getogen Haarlemmer als…
  • Je bent uitsluitend een goede, zuivere Haarlemmer indien…
  • Exclusieve groep van bona fide Haarlemmers met het felbegeerde Muggen-keurmerk
  • Elitegroep van de twintig echtste Haarlemmers, die hun alleenrecht op Haarlemmerschap tegen iedere prijs verdedigen tegen Haarlemmers van minder allooi

Er zijn dagen dat ik me gelukkig prijs een voltallige eenpersoons bavocentristische hoofdredactie te zijn. Ondeelbaar, ongemodereerd en doodgemoedereerd Haarlems (zolang het nog duurt).

Bladvulling


 

2 reacties op “De Echtste Haarlemmers”

  1. Zevenenvijftig jaar aaneen woonde ik in Haarlem en kwam nauwelijks buiten haar poorten, en wil een Haarlems stempel in mijn paspoort: ik ben Haarlemmer. Geen idee waarom dat belangrijk maar het is zo. Na 6 jaren op grote afstand woon ik nu 35 minuten fietsen buiten Haarlem en dat is pas erg! Net als twee van mijn kinderen die, vanwege veilige bevalling, in een Heemsteeds ziekenhuis geboren zijn en nota bene ‘Heemstede’ in hun paspoort hebben; ze vergeven het mij nooit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *