Ga naar de inhoud

Rugknuffel

Gisteren (ik had een bank- & buisavondje) kwam na drie of vier reclameblokjes het woord cytokinestorm bij me op. Weten jullie nog, de overreactie van het immuunsysteem, dat teveel giftig cytokine produceert, waardoor nog meer afweercellen worden opgetrommeld, die ook weer cytokine produceren. Enzovoort. Zaten we met eenzaamheid niet in een soortgelijke vicieuze cirkel?

Want het gíng maar door in die tv-commercials. Een meedogenloos sentimentbombardement. Alles ademde warmte, sfeer, verbondenheid, geluk (dus impliciet werd je gechanteerd met kilte, psychische onvrede en sociaal isolement als je die aangeprezen hapjesschotels, staatsloten en spelletjes van ze níet kocht). Begrijp me goed, ik ben niet vóór eenzaamheid, maar als je het bent krijg je nauwelijks kans het even te vergeten op deze manier.

Of begrijp ik weinig van gevoelswarmte, huidhonger en aanverwante zaken? Ik heb mijn twijfel sinds ik gistermiddag mijn eerste rugknuffel kreeg / deed / onderging.

We waren op bezoek bij een vriendin. Ouder dan ik, woont alleen, tikkeltje excentriek en extreem voorzichtig. Zo lag er een speciale plastic handschoen op tafel om kerstkaarten mee van de mat te rapen. Ook de presentatie van de borrelhapjes geschiedde geheel corona-proof. Pas na haar derde jenever verslapte de waakzaamheid incidenteel. Nou ja, het was gezellig…

Bij het weggaan stelde ze zich vastberaden op met haar gezicht naar de deur. “Kennen jullie de rugknuffel?'” Haar instructies hadden iets dwingends. Ik moest met mijn gezicht naar de andere kant tegen haar aan gaan staan. Rug aan rug. Niet ademen. Voelen! Nee, niet alleen de schouders, ook de billen. Voelen!!!

Daarna was het de beurt aan de huisdichteres om te rugknuffelen. Heeft het RIVM zich al uitgesproken over dit voor mij nieuwe ritueel? Op weg naar huis discussieerden we met welke vrienden en familieleden de rugknuffel een verrijking zou zijn. Ik kwam niet heel ver, moet ik toegeven. En dat is een understatement. Maar voor wie durft, zijn hier de instructies.

Van https://www.jokeduifcreativefacts.nl/


 

1 reactie op “Rugknuffel”

 1. Julia Henneman

  Een Zuid- Afrikaans GEDICHIE ( met dank aan Nelke Masséus ) :
  Wanneer jij op’n vriend se skouers staan,
  is meer dinge vir jou sigbaar . Wanneer
  jullie rug aan rug staan , is
  daar minder om te vrees.
  Wanneer jullie skouer aan
  skouer staan , is die las
  ligter. En wanneer jullie saam
  opkyk, is die prag en grootsheid
  van die hemelruim asemrovend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *