Ga naar de inhoud

Een beetje glitter

Hoe ouder, hoe kleiner de boom. Ik kende deze aloude kerst-wet niet, maar wil hem op gezag van kweker Jaap Bolhuis graag aannemen: jonge gezinnen kopen de grootste bomen.

Er staat meer wetenswaardigs in het NRC-interview waar ik dit tegenkwam; zo moet een kweker de winter nabootsen. Dat wil zeggen, je kunt zaden uit dennenappels niet plompverloren in een potje zetten, waarna de ‘natuur’ de rest doet. Bolhuis stopt ze eerst in de diepvries. Vervolgens (in hun ‘voorjaar’) verblijven ze in jute zakken die in het water staan, zodat ze zich volzuigen. Daarna worden ze vermengd met zand (gestratificeerd) en regelmatig omgewoeld. Pas na drie weken is het zaaitijd. Vier weken nadien piepen ze uit de grond en worden ze toegedekt met doeken (er zijn verzorgingstehuizen waar patiënten minder worden vertroeteld!). Pas na twee jaar krijgen ze hun eigen potje (daar zijn ze in verzorgingstehuizen dan wel weer sneller mee). Na drie jaar hebben de planten een lengte bereikt van 25 centimeter en mogen ze in de volle grond, met duizenden leeftijdgenootjes.

Afgaand op ons eigen boompje (35 centimeter, een vierjarige?) zouden wij hoogbejaard meten zijn. Zij het jonger dan voorheen: dit kerstboompje namen we bij hoge uitzondering. Het kwam door een vriendin, die ons onlangs elk een beglitterde kerstster schonk. De cadeautjes hadden een emotionele aanleiding, dus verdienden ze een speciale plek. Vandaar onze aanschaf. En zowaar, terwijl ik dit zat te schrijven werden ze beschenen door de enige drie zonnestraaltjes die de natuur kon opbrengen dezer dagen.

 

Dat de aankleding van onze boom verder nogal schaars is komt doordat ik het kerst-gen mis (zie hier voor een volledige bekentenis) en dus geen bakken vol engelenhaar en andere parafernalia bewaar. Anders dan anderen, die gloeien als Glühwein vanaf het moment dat de eerste belletjes jingelen.

De RaDa-reda wenst iedereen, met of zonder boom, fijne dagen.


 

3 reacties op “Een beetje glitter”

  1. Leuk boompje hoor en prachtig sterretje!
    Hoewel ik mij niet oud voel schiet het al een beetje op. Misschien vandaar dat ik een kerstboom heb van 40cm en Liesbeth er één van 75. Met kluit dus dat word weer zoeken in de bossen en parken voor een plekje. Zo doende aanvaardt ik het kerstgroen in huis.

  2. Zelf heb ik altijd gedacht dat de maat van de boom in de eerste plaats een afgeleide is van de maat van de kamer waar die boom een plaats moet krijgen. Een lullig-functionele verklaring, maar daar kan ik ook niks aan doen. We hebben ons niet altijd aan dat uitgangspunt gehouden, trouwens.
    Mijn leeftijd heb ik al eerder onthuld. Mijn vrouw is zeven jaar jonger. Desondanks meet onze boom ongeveer 1.20 m. van voet tot top en is de grootste breedte ongeveer 90 cm. Aardig boompje toch, voor onze leeftijd?
    Dit is overigens onze grootste boom sinds jaren. In het verleden hadden we regelmatig iets zoals op je foto’s. Zijn wij a-typisch? Ik mag het hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *