Ga naar de inhoud

Ontmoediging?

De parkeerplaats bij Koevlak gaat (net als met de Kerstdagen) dicht op Nieuwjaarsdag, bij wijze van ontmoedigingsbeleid. De Kennemerduinen zelf blijven toegankelijk, met dit verschil dat het koffieafhaalpunt en de toiletten gesloten zijn.

Beheerder PWN wil voorkomen ‘dat het te druk wordt’. Te druk voor wie stond er niet bij in het HD (en op de PWN-website vind ik het niet).

Maar ‘te druk’? Te druk om de goede oude anderhalve meter te garanderen? Te druk voor schuwe boomsalamanders, Schotse Hooglanders, telelensdragende natuurvorsers, handhavers en boswachters?

De maatregel komt op mij tamelijk tegenstrijdig over: de vrije natuur in zonder ‘coffee to go’ moet kunnen, maar wat is er tegen om de wc’s open te stellen voor (ik noem maar wat) degenen die op 1 januari vernikkeld terugkomen van een privé-nieuwjaarsduik in het Wed? Of gewoon van een fikse wandeling?

Nou moet ik zeggen, gisteren liep ik zelf in die duinen (snakkend naar frisse lucht, après de dufste, neerslag-tigste zondag in mijn heugenis) en inderdaad, het was uitzonderlijk druk. Niet alleen rond het Duincafé, maar er waren op de hele route amper momenten dat we géén andere wandelaars in het zicht hadden. Filewandelen. En al die mensen hadden gelijk (en niet de spreekwoordelijke thuisblijvers).

En allemaal hadden ze er vermoedelijk liever als enigen gelopen. Zelf dacht ik terug aan precies een jaar geleden, toen ik (als beginnend pensionaris) direct na Kerst naar Orkney vertrok. Voor extra eenzaamheid, leegte en het prachtige zonnegrijs. Een jaar geleden nog maar? Ik kom daar vóór de eerste oliebollen vermoedelijk nog op terug.

 


 

2 reacties op “Ontmoediging?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *