Ga naar de inhoud

Good-igans

Ineens voel ik me onbeschermd, kwetsbaar… Als Haarlemmer. Want na de avondklokrellen van zondag en maandag waren wij gisteren getuige van een ongekend fenomeen: voetbalsupporters uit alle provincies die zich bereid verklaarden de politie versterking te bieden in de strijd tegen de allesverwoestende razernij van de oproerkraaiers.

Vergeet alles wat je meende te weten over hooligans. Het zijn blanke pitten in ruwe bolsters, idealisten en weldoeners. In elke F-sider zit een Moeder Theresa. En de gedwongen stadionloosheid heeft ook de bloeddorstigsten tot inkeer en andere, ethischer inzichten gebracht. Hoe hebben ze zich vroeger zó… zó… kunnen laten gaan? Soms trokken ze met hun blote handen hyacinten uit bloembakken of vertrapten onder gejoel een gevonden petje van vijandelijke supporters. Om maar eens wat te noemen.

Gisteren kwamen ze massaal uit de kast. Berouwvolle fans uit het hele land sloten de gelederen en verpopten zich van hooligans tot good-igans. In Eindhoven, Alkmaar, Den Bosch, Maastricht en ook elders zegden ze relschoppers de wacht aan. Blijf van ons dierbare stadje af!

Het zit de RaDa-reda allerminst lekker. Want als Almere en Deventer hun bastions op orde hebben, waar blijft Haarlem dan? Nu wreekt zich het feit dat wij een stad zijn zonder betaald voetbal. De laatste aanhangers van de fameuze …. ah, nooit gedroomd dat ik dat ooit nog eens zou typen… ROODBROEKEN… zitten te knikkebollen in het Reinaldahuis of Pro Senectute. En aanhangers van de amateurclubs krijg je nooit op één lijn: Geel Wit, EDO, Ripperda en THB? Die verdragen elkaar niet.

Dus nu maar bidden dat het ‘schuim der aarde’ (zoals burgemeester Jorritsma het noemt) niet als door een bavocentristische kracht deze kant op wordt gezogen, teneinde aan te vallen waar de verdediging het zwakst is. Als een van de weinige steden zijn wij uitsluitend aangewezen op de vastberadenheid van nerveus drentelende stadswachten, jufferachtige agenten en de inmiddels uitgeputte marechaussee. Laten we het in vredesnaam stilhouden!

 

Een kwetsbare etalage, zoals onze stad er talloze kent


 

3 reacties op “Good-igans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *