Ga naar de inhoud

Wittigheid

Jullie wittighed is net zo wit als mijn wittigheid, ik verbeeld me niks, en iedere Nederlander die uit het raam kijkt heeft vandaag een gratis Anton Pieck-ervaring. Desondanks… Vandaag was een van die hooguit drie dagen per jaar dat ik een kinderwens heb: sleetje rijden op het Bolwerk en de verbazing van zo’n kleintje bij de aanblik van het ongerepte poollandschap.

Wij maakten (want zó rood leek die code ook weer niet om elf uur) een verkenningstochtje door de buurt. Eerst vang je dicht bij huis een paar clichés voor het plakboek. Dit werk:

 

Op de Verspronckweg was al een poging tot sneeuwruimen gedaan, zelfs op de fietspaden. De NS had het al vroeg opgegeven, maar hier waren dappere snow fighters nog in de weer. Nou, deze eenzame strijder in elk geval. Ik heb deze week gemopperd dat de overheid niks meer kan in dit land (zie Vaxx-entertainment) maar er werd zichtbaar resultaat geboekt – waarbij ik  voor het gemak aanneem dat het geen particulier was, een recreatieve sneeuwschuiver.

 

De hulst- en dennenkitsch zal ik jullie verder besparen (hoe mooi alles ook was). Verrassender was de aanblik van de bouwput bij de voormalige technische school  (De Meester van Haarlem):

 

Bij de Dekamarkt was het personeel verwoed in de weer om de stoep sneeuwvrij te maken voor argeloze klanten die gisteren vergeten waren te hamsteren. Ouderwets, met spade en bezem. Zo’n handig karretje als hierboven zou de klus in drie minuten hebben geklaard. Voor ons uit liepen drie knullen met gele Deka-tassen. “Die arme jongen daar heeft geen eens een gewatteerde jas,” merkte ik op tegen de huisdichteres die, stijf ingebakerd, haar rijke kennis van hypothermie en bevriezingsverschijnselen met mij liep te delen. “Hij heeft zelfs geen gebreid vestje!”

 

De boys sloegen rechtsaf, de Santpoorterstraat in, op hun elfendertigst, alsof het een mooie voorjaarsdag was. Ook die ene winterharde in dat blauwe overhemd met korte mouwen. Hoe heette een ‘bikkel’ vroeger eigenlijk? Of waren toen alle mensen bikkels?


 

 

1 reactie op “Wittigheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *